Hogeschool Leiden

Succesvolle presentatie Hinke Dekter tijdens ECCMID in Kopenhagen.

Met de presentatie ‘Single cell MALDI-TOF based identification of strains obtained from hospitalized patients’ was Hinke Dekter dit jaar één van de sprekers tijdens de ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases).

Het ECCMID congres

Het 25 ste ECCMID congres wat gehouden in Kopenhagen en werd bezocht door 10.697 specialisten op het gebied van infectieziekten uit 112 verschillende landen. De meeste bezoekers kwamen uit Amerika, Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Over 4 dagen verspreid hebben er 200 plenaire sessies plaatsgevonden en werden er meer dan 3000 abstracts (merendeel in poster presentatie) gepresenteerd. 

Een van die 3000 gepresenteerde abstracts was die van Hinke Dekter in de sessie “New frontiers in MALDI-TOF”. 

Identificeren van bacteriën

Samen met een aantal TOPlab-collega’s voerde zij een pilot studie uit op de single-cell MALDI- TOF. Het TOPlab is gestart met verschillende projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van de single cell MALDI-TOF van BiosparQ. Een biofysisch platform wat ingezet kan worden voor verschillende (medische) toepassingen. Momenteel lopen er twee gesubsidieerde onderzoeken (RAAK-Publiek en het EU KP7-SICTEC project) waarbij voor beide projecten een toepassing voor dit instrument is gekozen op gebied van identificatie van bacteriën. Verschillende ziekenhuiscentra zijn betrokken bij het onderzoek en ook de Hogeschool Rotterdam afd. Technische Bedrijfskunde) speelt een rol.

Goede ontvangst

De presentatie is met enthousiasme ontvangen en een vraag tot samenwerking uit de zaal volgde snel. Biosparq en het lectoraat IMD hebben inmiddels al contact met 1 van de geïnteresseerde die werkzaam zijn bij het Institute for Molecular Bioscience van de universiteit van Queensland (Australië).