Lectorale rede Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

Lectorale redes dr. Willem van Leeuwen en dr. Barbara Gravendeel

Dr. Willem van Leeuwen, lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek en dr. Barbara Gravendeel, lector Biodiversiteit zijn beide betrokken bij Generade dat in dienst staat van onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap.

Op dinsdagmiddag 12 november 2013 spraken dr. Willem van Leeuwen, lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek en dr. Barbara Gravendeel, lector Biodiversiteit hun lectorale rede uit. Beide lectoren zijn betrokken bij Generade dat in dienst staat van onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap. Het CoEG biedt laagdrempelig diensten aan op het gebied van bio-informatica en genomicstechnologie.

Infectieziekten bij de mens zijn zo oud als de mensheid zelf. Bij de verspreiding van de verwekkers van deze infectieziekten heeft het (huis)dier een meer dan belangrijke rol gespeeld. Ten tijde van de industriële revolutie (1870) zijn er voor het eerst mijlpalen bereikt op het gebied van hygiëne om het verspreiden van infectieziekten in te perken. Er werden gesloten rioleringen en waterleidingen in steden aangelegd. Bovendien werden er in het begin van de vorige eeuw vaccins en antibiotica ontwikkeld om de frequentie van infectieziekten te reduceren. Diagnostiek van infectieziekten speelt een belangrijke rol in de behandeling van patiënten met ernstige infecties. Het motto in het onderzoek naar de ontwikkeling van diagnostische methoden is "hoe sneller, hoe beter". Het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek dat sinds februari 2007 onder leiding van dr. Willem van Leeuwen staat, ontwikkelt en valideert nieuwe diagnostische platforms voor de detectie en identificatie van de verwekkers van infectieziekten.

Minstens zo relevant is het onderzoek naar het belang en de rol van onze commensale bacteriële flora. Onderzoek in het CoEG kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar het belang van deze flora op bijvoorbeeld de ontwikkeling van onder andere ons immuunsysteem, of het risico op darmkanker en vruchtbaarheid. Tijdens de lectorale rede geeft Willem u inzicht in het onderzoek dat vanuit het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek wordt verricht.

Bekijk de lectorale rede 'Een wolk van een bacterie' ( pdf, 940 KB ) of lees de lectorale rede.