Informatica studenten in de klas

Mandy over Informatica

Tweedejaarsstudent Mandy wist al heel zeker dat zij later graag bij de recherche wilde werken en koos daarom voor de opleiding Informatica. Tijdens haar studie besloot zij te kiezen voor de specialisatie Forensisch ICT. Meer weten? Mandy vertelt over haar studiekeuze en toekomstperspectief.

Tijdens mijn vorige opleiding kwam ik erachter dat ik graag politiewerk wilde doen. Het combineren van politiewerk met informatica vond ik interessant. De techniek vernieuwt zich nog net niet elke dag en om dan uit te vinden hoe criminelen met die techniek omgaan vind ik heel gaaf.

Mandy | student Informatica - Hogeschool Leiden

Forensisch ICT

Bij de opleiding Informatica kan je in de laatste periode van het eerste jaar kiezen uit de specialisaties Forensisch ICT, Software Engineering, Interactie-technologie en Business Data Management. Ik stond wel open voor de andere specialisaties, maar ik begon aan de opleiding met de drive dat ik bij de politie wilde werken. Daarom heb ik gekozen voor de specialisatie Forensisch ICT. 

Opbouw studie

Het eerste jaar is nog algemeen, omdat alle specialisaties hierin nog aan bod moeten komen. Het hele jaar door krijg je kennis over al die specialisaties, zodat je daarna een goede keuze kan maken over welke specialisatie je graag wil doen. Vanaf de laatste periode van het eerste jaar ga je volledig op je gekozen specialisatie in en leer je ook daadwerkelijk de dingen die je moet kunnen en weten voor het werkveld. Dus in mijn geval leer je bij Forensisch ICT in periode 4 van het eerste jaar hoe je een onderzoek moet doen. Je begint kleinschalig en in het tweede jaar breid je dat uit. Je gaat dan dieper in op bepaalde onderwerpen, zoals wat er allemaal in je computer schuilt waar jij nog niet vanaf weet.

Het is belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt. Ook bij het stukje programmeren; het kan tien keer fout gaan, maar de elfde keer kan het eindelijk een keer goed gaan. Je moet eerst een keer de bodem van de put hebben geraakt, voordat je eindelijk een keer ergens bent. Het gaat aan het begin vaker fout dan dat het goed gaat.

Ik denk dat een beetje creativiteit ook wel handig is om bepaalde inzichten te krijgen. Als jij bijvoorbeeld creatief kan denken, kan je misschien sneller op bepaalde antwoorden komen dan wanneer jij minder creatief bent. Het is ook handig bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een applicatie die je tijdens de opleiding gaat bouwen. Je moet dan nadenken over wat je als gebruiker prettig vindt en wat je in die app zou willen zien. Mijn creativiteitsniveau is nog een beetje laag, maar school helpt daar gelukkig heel goed bij door middel van bepaalde lessen.

Wat mensen misschien denken is dat je voor deze opleiding kennis moet hebben van programmeren, maar dat hoeft niet. Je leert namelijk alles vanaf het begin en begint dus bij de basis. Een beetje voorkennis is wel handig, maar zonder kennis kan het ook. Ik ben het levende bewijs.

Mandy

Politiewerk

De opleiding is bezig met een pilot waarin er een samenwerking met de politie is. Dit is het eerste jaar dat ze dit voor elkaar hebben gekregen en hopelijk kunnen ze dat voortzetten. Door die samenwerking heb ik een  ingang gekregen bij de politie. Ik maak kennis met het veldwerk van de politie, leer hoe ik telefoons moet onderzoeken en of mensen (fraudeurs) verdachte dingen hebben gedaan. Ik hoop dit te mogen blijven doen.

Soms is de opleiding wel pittig. Je leert namelijk ook dat je meerdere opdrachten tegelijk kunt krijgen en dat je prioriteiten moet stellen. Je moet eigenlijk alles tegelijk doen, maar wel zo dat het goed uitgevoerd kan worden. Dat kan soms best lastig zijn. Toch denk ik dat als je iets interessant vindt, alles dan een stuk makkelijker gaat. Volg vooral je hart. Als je je goed voelt op een bepaalde plek, dan gaat alles vanzelf. Dat heeft mij ook heel erg geholpen.

Meer weten?

Meer weten over de opleiding Informatica? Bekijk dan de opleidingspagina, de informatie over Forensisch ICT en de inschrijfinformatie.