Informatica studenten in de klas

Software Engineering

De specialisatie Software Engineering van de opleiding Informatica kijkt naar methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te bouwen. Je leert over analyse, ontwerp, testen, ingebruikstelling en aanpassen van systemen. Van ontwerp tot onderhoud dus.

Wat is het eindniveau?

Bij de specialisatie Software Engineering leer je software voor diverse systemen te ontwerpen, te realiseren en implementeren. Grootschalig (bijvoorbeeld logistieke of financiële systemen) en kleinschalig (bijvoorbeeld voor mobiele telefoon of pda). Met behulp van vakken als logica en softwarearchitectuur ontdek je hoe je een applicatie ontwerpt en bouwt. Bovendien leer je om een systeem te ontwikkelen dat goed onderhouden kan worden en voldoet aan de standaardeisen die hiervoor gelden.

Wat kun je verwachten?

Binnen deze specialisatie worden er verschillende onderwerpen behandelt zoals:

 • Programmeertalen (Python, Java, Javascript)
 • Design Patterns & Frameworks
 • Ontwikkelstraten
 • Infrastructuren zoals Docker
 • Algorithme & Logica

Daarnaast is er binnen de specialisatie aandacht voor kennis van en inzicht in bedrijfsprocessen en worden onderzoeks- en projectvaardigheden aangeleerd.

"Bij Software Engineering krijg je te maken met de ontwikkelkant van de ICT. Je leert werken met geavanceerde programmeertechnieken. Zo heb ik meegewerkt aan een project, waarbij we met een aantal studenten een webgame maakten met behulp van Oracle en Java. Bij deze richting krijg je alle kanten van applicatieontwikkeling onder de knie. Je zit heus niet in een donker hoekje alleen maar te programmeren. Je leert bijvoorbeeld ook om met opdrachtgevers om te gaan of een project te managen. Dat is erg belangrijk om later in een bedrijf te kunnen groeien in je functie."

Maarten | student

Wat ga je doen?

In de specialisatie Software Engineering van de hbo-opleiding Informatica werk je aan verschillende projecten en producten. Denk aan:

 • ontwikkelen van een multi-user spel;
 • back-end applicatie maken in JAVA of Javascript;
 • front-end applicatie maken met Angular of Android;
 • ontwerptechnieken en Business Case;
 • op basis van projectmanagementmethodieken software ontwikkelen (SCRUM);
 • met behulp van een ontwikkelstraat codekwaliteit optimaliseren.

Wat kun je met Software Engineering?

Jouw toekomst als software engineer ligt vooral bij IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid. Software engineering bestrijkt een breed werkveld en daarmee brede carrièrekansen. Je werkt individueel of in een team aan het ontwerpen, realiseren en testen van software. Concrete functies in de beroepspraktijk: Software Engineer, Back-end developer, front-end developer, Technical Designer en Database Engineer.

Loes | afgestudeerd

"Ik werk als Software Engineer bij Cosine Measurement Systems, een bedrijf dat zelfstandig of in opdracht van de lucht- en ruimtevaart, instrumenten en onderdelen vervaardigd die in satellieten worden geplaatst. Cosine heeft een unieke positie in de sector omdat ze zowel de 'engineering', het bouwen, als de 'science', de datakant bedienen. En laat de combi data en science mij nu enorm aanspreken."

Loes | afgestudeerd

Lees het interview met Loes over haar passie voor de lucht- en ruimtevaart.

Wat staat er op het programma?

De specialisatie Software Engineering van de Informatica opleiding is geknipt voor mensen met een sterk analytisch vermogen. Je bent verder iemand die graag ontwerpt en programmeert. Je hebt er plezier in om slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen te bedenken. Verder beschik je over de nodige sociale vaardigheden om samen met anderen te bedenken welk product het beste past bij de wensen van een bedrijf of instelling.

Aanmelden

Op de pagina Inschrijven en toelating vind je meer informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen. Tijdens de propedeuse kunt je na ongeveer 30 weken je keuze maken voor de specialisatie Software Engineering.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Michiel Boere, specialisatiecoördinator van Software Engineering, via boere.m@hsleiden.nl.

Bekijk ook de andere specialisatierichtingen van de hbo bachelor Informatica:

Studenten zijn druk bezig

Inhoud hbo Informatica | Hulp bij je studiekeuze | Inschrijven en toelating