Informatica studenten in de klas

Software Engineering

Opleiding Informatica: specialisatie Software Engineering

De specialisatie Software Engineering van de opleiding Informatica kijkt naar methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te bouwen. Je leert over analyse, ontwerp, testen, ingebruikstelling en aanpassen van systemen. Van ontwerp tot onderhoud dus. 

Competenties Software Engineering

Bij de specialisatie Software Engineering leer je software voor diverse systemen te ontwerpen, te realiseren en implementeren. Grootschalig (bijvoorbeeld logistieke of financiële systemen) en kleinschalig (bijvoorbeeld voor mobiele telefoon of pda). Met behulp van vakken als logica en softwarearchitectuur ontdek je hoe je een applicatie ontwerpt en bouwt. Bovendien leer je om een systeem te ontwikkelen dat goed onderhouden kan worden en voldoet aan de standaardeisen die hiervoor gelden.

Software Engineering, iets voor jou?

De specialisatie Software Engineering is geknipt voor mensen met een sterk analytisch vermogen. Je bent verder iemand die graag ontwerpt en programmeert. Je hebt er plezier in om slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen te bedenken. Verder beschik je over de nodige sociale vaardigheden om samen met anderen te bedenken welk product het beste past bij de wensen van een bedrijf of instelling.

"Bij Software Engineering krijg je te maken met de ontwikkelkant van de ICT. Je leert werken met geavanceerde programmeertechnieken. Zo heb ik meegewerkt aan een project, waarbij we met een aantal studenten een webgame maakten met behulp van Oracle en Java. Bij deze richting krijg je alle kanten van applicatieontwikkeling onder de knie. Je zit heus niet in een donker hoekje alleen maar te programmeren. Je leert bijvoorbeeld ook om met opdrachtgevers om te gaan of een project te managen. Dat is erg belangrijk om later in een bedrijf te kunnen groeien in je functie."

Maarten van der Vlugt, student

Carrière en toekomst software engineer

Jouw toekomst als software engineer ligt vooral bij IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid. Software Engineering bestrijkt een breed werkveld en daarmee brede carrière kansen. Je werkt solistisch of in een team aan het ontwerpen, realiseren en testen van software.