Hogeschool Leiden

Eerstejaars Mediatechnologie maken collectie Boerhaave interactief

“Oh nee! Er is teveel water! Draai snel aan het rad om het water te stoppen!“ Docent Vincent Bakker neemt de aanwijzingen van Kapitein Polder ter harte en redt een dorp van het wassende water. Verderop blazen twee studenten zo hard als ze kunnen tegen een molen, verwikkeld in een hevige strijd om als eerste de Beemster droog te malen.

Wie vrijdag 26 juni 2015 kwam kijken op de markt van de opleiding Informatica voelde zich weer even kind. Dertig eerstejaars studenten van de specialisatie Mediatechnologie presenteerden daar hun interactieve installaties voor museum Boerhaave, een Leids museum dat volledig in het teken staat van de (geschiedenis van) natuur- en geneeskunde.

Het museum opende vorig jaar een waterspeeltuin waar kinderen aan de slag kunnen met sluizen, havens en kranen. Een groot succes, maar het educatieve aspect bleef achter. De opdracht aan de studenten: ontwerp en bouw een interactieve installatie voor kinderen tussen de zeven en tien jaar, die de verbinding legt tussen de waterspeeltuin en de collectie.

“Ik ben ontzettend onder de indruk” vertelt Annelore Scholten, Hoofd Publiek en Presentatie van het Boerhaave. “En dat voor eerstejaars! Echt heel erg knap”. Ondertussen luisteren een aantal bezoekers aandachtig hoe Jan de Molenman de werking van zijn molen uitlegt, om vervolgens zelf het schaalmodel van de molen in de wind te draaien. Met een plakje boerencake in de hand van het naastgelegen kraampje, maar zich ogenschijnlijk niet bewust van zeven weken bloed, zweet, tranen, 3D printers, soldeerbouten en programmeercode.

Meer weten over dit project? Of zelf ook een keer samenwerken met onze Mediatechnologen? Stuur gerust een mailtje naar modulecoördinator Robbert Winkel via winkel.r@hsleiden.nl

Hogeschool Leiden