Informatica studenten in de klas

Proefstudeerdag: Informatica bij de hogeschool of universiteit

Denk jij erover om Informatica te gaan volgen? Twijfel je nog tussen de bachelor bij de hogeschool of universiteit en wil je graag beter weten wat het verschil is tussen hbo en wo? Dan ben je in Leiden aan het juiste adres! Op vrijdag 15 maart organiseren Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden een gezamenlijke Proefstudeerdag waarbij je kennismaakt met de praktische én de wetenschappelijke benadering van Informatica.

Meld je aan voor de Proefstudeerdag op vrijdag 15 maart 2024 (deadline voor het inschrijven is 12 maart 2024)

Wat kun je verwachten tijdens de gezamenlijke Proefstudeerdag

Binnen één dag krijg je een beeld van de hogeschool, de universiteit, hoe opleidingen en het onderwijs eruitzien, en van de mensen die er rondlopen. Zo kun jij nog beter een keuze maken voor de juiste opleiding.

De ochtend bij Hogeschool Leiden

Je begint de dag bij Hogeschool Leiden waar je alvast de kans krijgt om de docenten en student(-assistent)en te ontmoeten. Je gaat aan de slag met een project, zodat je een zo realistisch mogelijke indruk krijgt van hoe je dag er tijdens de opleiding en toekomstige beroep eruit kan komen te zien. Ook krijg je meteen een beeld van het gebouw en de sfeer van hogeschool Leiden.

Ben je er klaar voor om in groepsverband een technisch probleem op te lossen? Samen met je team leer je de theorie en krijg je de opdracht. Vervolgens bouw je vanuit het ontwerp van je app het programma en lever je een goed getest product op dat zo de app-store in kan. Op deze manier bereiden we je voor op het werken als informaticus binnen een bedrijf. Na het uitvoeren van dit project is het inpakken en op naar Universiteit Leiden.

De middag bij Universiteit Leiden

Tijdens de gezamenlijke lunch krijg je de gelegenheid om vragen aan docenten en studenten van de opleiding te stellen. Bij de universiteit duik je dieper de materie in. Je begint de middag met een hoorcollege, waarbij de theorie centraal staat. De academische Informatica heeft meer aandacht voor de wiskunde (achter de informatica) en achterliggende systemen. Het is hier niet alleen belangrijk dat je een probleem zo effectief mogelijk oplost, maar ook dat je stil staat bij welke andere mogelijke oplossingen er zijn. Naast het hoe, ben je vooral ook bezig met het waarom.

Na het hoorcollege ga je zelfstandig of in duo’s binnen een werkgroep aan de slag. De dag rond je af met een drankje en een snack, waarbij je opnieuw de gelegenheid krijgt om vragen te stellen en met docenten en studenten in gesprek te gaan.

Het programma

Tijd Onderdeel
9.00 uur Inloop op locatie Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11
9.30 uur Introductie studeren op het hbo//studeren op het wo
10.00 uur Proefstuderen bij  Hogeschool Leiden – tekst-based adventure game bouwen
12.00 uur Afsluiting bij de hogeschool  – wandelen naar gebouw Snellius van Universiteit Leiden
12.30 uur Lunch en gesprek met student-assistenten Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden
13.30 uur Hoor- en werkcollege in het computerpracticum Universiteit Leiden
15.30 uur Gezamenlijke afsluiting 
15.45 uur Borrel
17.00 uur

Einde

Meld je aan voor de Proefstudeerdag op 15 maart 2024

Wat de Proefstudeerdag je oplevert

Het spreekt voor zich dat er allerlei overeenkomsten zijn tussen informatica op het hbo en de universiteit. Tijdens de Proefstudeerdag krijg je juist ook zoveel mogelijk de kans om te zien welke verschillen er zijn. Zo kom je er achter of een meer praktische benadering van de informatica in het hbo beter bij jou past of juist de verdieping in de wiskunde en analyse van theoretische concepten bij de universiteit. Programmeer je liever in groepsverband om je nu alvast voor te bereiden op het werken in een team of pak je technische problemen liever zelfstandig aan? Op deze en andere vragen heb je na het deelnemen aan dit programma een eerste antwoord.

Inhoud hbo-opleiding Informatica Leiden | Inhoud wo-opleiding Informatica Leiden