Human Resource Management studenten letten op

Opbouw studie Human Resource Management

Bij de opleiding HRM ben je vanaf het eerste jaar bezig met de beroepspraktijk. Alles wat je leert is van belang voor je toekomstige rol als HR-professional. Je voert vanaf het begin van de opleiding opdrachten uit in de praktijk, bijvoorbeeld door middel van werkbezoeken, interviews en een oriëntatiestage in het eerste jaar. Je leert samenwerken, discussiëren, adviseren en presenteren. Wat je leert tijdens de colleges, pas je toe in verschillende projecten. 

Een weekje HRM studeren ( pdf, 665 KB )

Vakken volgen op jouw manier

Een aantal vakken volg je samen met studenten uit andere opleidingen, op je eigen niveau. Dit zijn vakken waar je algemene vaardigheden leert, zoals Engels, onderzoeksvaardigheden, communicatieve vaardigheden; presenteren, communicatieve vaardigheden; basis gespreksvaardigheden, schriftelijke taalvaardigheid en Connect! (studieloopbaanbegeleiding).

Studenten verschillen niet alleen in karakter, maar ook in kennis en vaardigheden. Daarom bieden we - waar mogelijk - vakken op meerdere niveaus aan (denk bijvoorbeeld aan Engels en Nederlands). Wees niet bang, we zullen je altijd uitdagen om een niveau hoger te gaan.

Nauwe samenwerking met het beroepenveld

Bij de opleiding Human Resource Management werken we nauw samen met het beroepenveld. We geven onze studenten HRM kennis en vaardigheden mee waar ons beroepenveld om vraagt. Maak alvast kennis met een aantal van de bedrijven en organisaties waar wij mee samenwerken. Lees meer over de ervaringen van het werkveld met de hogeschool en stagiaires.

Opleidingsprogramma HRM

Bij de opleiding Human Resource Management ligt het accent ieder jaar op een ander niveau van het beroep. Je begint met de uitvoerende taken van de HR-professional (operationeel niveau), bijvoorbeeld het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Vanaf jaar 2 ligt het accent op tactisch niveau. Je gaat dan aan de slag met HR-beleid en complexere vragen zoals analyse van het ziekteverzuim. Aan het eind van je studie ligt de nadruk op strategisch niveau. Vraagstukken zijn dan bijvoorbeeld het vertalen van organisatiedoelstellingen naar strategisch HR-beleid. Om een idee te krijgen van het soort vakken dat je krijgt is in de globale opbouw van de studie ( pdf, 429 KB ) overzichtelijk weergegeven in een schema.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

Oriëntatie op het beroep HR-professional

De opleiding HRM is een beroepsopleiding. Al in het eerste studiejaar komen mensen uit het beroepenveld over hun ervaringen praten. In het tweede half jaar van je studie start je ook al met een oriëntatiestage van 2 dagen per week die in totaal 15 weken duurt.
Lees meer over hoe het stagelopen bij de opleiding HRM in zijn werk gaat ( pdf, 203 KB )

"Mijn werk bestaat o.a. uit het bijhouden van de personeelsadministratie. Bijvoorbeeld het opstellen van contracten en diverse brieven, zoals bij indiensttreding, uitdiensttreding, zwangerschap of ziekte. Maar ook de registratie en analyse van het ziekteverzuim, en de organisatie van het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers. Heel afwisselend dus. Ik wil op termijn graag doorgroeien naar de functie van HR-adviseur."

Anouk Westelaar, afgestudeerd en werkzaam bij Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn advocaten en notarissen

Projectonderwijs

Op Hogeschool Leiden werk je in projecten. We bereiden je daarmee voor op de beroepspraktijk waarin je vaak een probleem- of vraagstelling moet onderzoeken en een advies moet uitbrengen. In de projecten van de opleiding Human Resource Management behandelen we wisselende thema's aan de hand van een uitgebreide case uit de beroepspraktijk.

Literatuurstudie

De HR-professional moet van veel markten thuis zijn. Vandaar dat je kennis moet opbouwen door literatuurstudie die je zelfstandig bestudeert en die aansluitend in colleges en aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt uitgewerkt. We behandelen onderwerpen als management van een organisatie, psychologie, arbeidsrecht, bedrijfskunde en arbeidsverhoudingen.

Praktische trainingen

Naast de theorie is het toepassen van je kennis in vaardigheden en houding essentieel. We verzorgen praktische trainingen in bijvoorbeeld: interviewen, samenwerken, conflicthantering en onderhandelen, gespreksvoering, schrijven van een nota of opzetten van een onderzoek. Om een bepaalde vaardigheid te oefenen, wordt soms gebruik gemaakt van een rollenspel.

Studeren op jouw manier

Bij HRM studeer je op jouw manier. Hogeschool Leiden zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan.

 • Contactonderwijs
  Dit is al het onderwijs dat fysiek op de hogeschool (of een externe leeromgeving) wordt gegeven. Dat kunnen hoor- en werkcolleges zijn, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
 • Online onderwijs
  Vanuit huis je hoorcollege terugkijken? Dat kan! Veel colleges worden opgenomen en kun je makkelijk online bekijken. En denk ook aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats, online werkgroepen... Ook online heb jij contact met je docenten en medestudenten.
 • Onderwijs in de praktijk
  Dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de school en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn stages, externe projecten en afstuderen.

Wat je op zak hebt na je studie

Studeren is meer dan alleen in de boeken duiken. De opgedane kennis en ervaring neem je mee om goed voorbereid het beroepenveld in te kunnen stappen. Nieuwsgierig wat Hogeschool Leiden te bieden heeft?

 • een propedeuse: een brede basiskennis
 • twee minoren: specialistische vakkennis in de richting van jouw keuze
 • een (buitenland)stage: werkervaring in de beroepspraktijk
 • een afstudeeropdracht: de ultieme proeve van kunnen
 • een hbo-diploma: het bewijs van je daadkracht, inhoud en doorzettingsvermogen
 • een uitgebreid netwerk: de kostbare contacten met je medestudenten, docenten, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk
 • een berg ervaring in het bepalen van jouw richting: in je toekomstige werk en in jouw verdere leven.

Ofwel: alles wat je nodig hebt om zelfstandig, zelfverzekerd en zelfsturend aan je werkende leven te beginnen!