Student Sita | Opleiding HRM deeltijd | Hogeschool Leiden

"Ik kan mij goed voorstellen dat de opdrachten die je uitvoert echt toevoegingen zijn voor je werk"

Door gerelateerde werkzaamheden in haar huidige werk wist Sita dat zij zich wilde specialiseren op het gebied van HRM. Sita vertelt meer over de inhoud en deelt haar ervaringen. Lees meer.

Student Sita | Opleiding HRM deeltijd | Hogeschool Leiden

Mijn naam is dus Sita, ik ben 35 jaar en zit op dit moment in het eerste jaar van de modulaire deeltijdopleiding Human Resource Management. Op dit moment werk ik als leidinggevende bij een facilitair callcenter. Hier ben ik ook de Hiring Manager. Dat betekent dat ik o.a. verantwoordelijk ben voor de nieuwe instroom. Ik heb dus wel al te maken met HRM, maar eigenlijk wilde ik mij gewoon meer specialiseren op dit gebied.

Deze opleiding bestaat uit modules en per module zijn er meerdere opdrachten die je uitvoert. Je hoeft niet per sé te werken op een plek waar je intensief te maken hebt met HRM. Je doet veel van de opdrachten in groepsverband dus als jij op dat moment geen werk hebt of niet in het vakgebied werkt, kan de opdracht bij het bedrijf van een van je groepsgenoten gedaan worden. 

Opdrachten

Voor een van de opdrachten die wij mochten doen, hebben wij in groepsverband een team geanalyseerd. We hebben onderzocht of dat specifieke team een goed team was en wat er dan juist wel of niet goed verliep. Voor deze opdracht hebben wij ook een documentaire van tien minuten gemaakt. Wij hebben er voor gekozen om een van mijn teams te volgen en hiervan alles vast te leggen. 

De opleiding bestaat uit acht modules, maar je doet meerdere opdrachten per module. De opdrachten zijn voornamelijk groepsdocumenten, maar er zijn ook dingen die je alleen doet. Bijvoorbeeld het schrijven van een leiderschapsartikel.

Sita

Voor een andere opdracht hebben wij een HPO-scan gedaan. Dit hebben wij uitgevoerd op het werk van mijn groepsgenoot. Wij hebben daar verschillende interviews gehouden en zijn daar nu bezig met een onderzoek. Ik kan mij goed voorstellen dat de opdrachten die je uitvoert echt toevoegingen zijn voor je werk. Zij hebben er ook echt wat aan.

Het is niet alleen maar praktisch onderwijs. Wij hebben ook een theoretische toets gehad, maar ook die kan je wel gewoon thuis maken. Met die toets wordt je inzicht getest en wordt er gecheckt of je de lessen wel goed hebt begrepen. Maar het is geen kwestie van uit je hoofd leren en stampen. Het is dus niet zo schools. Ik vind dat wel een voordeel. Ik denk namelijk dat je het op lange termijn beter onthoudt, omdat je er echt actief mee aan de slag gaat. Voor die theoretische toets moesten wij namelijk veel artikelen lezen en alles ook goed onderbouwen met onze eigen mening. 

De opleiding kost niet te veel tijd voor mij. Als je in een projectgroep werkt ben je natuurlijk wel afhankelijk van elkaar en over het algemeen werken wij allemaal. Je doet de opleiding naast je baan, maar daar is het ook op ingericht. 

Doordat je er op je werk mee bezig bent door die opdrachten die je daar doet, heb je wel gelijk die praktijkervaring en leeft het ook veel meer.

Sita

Keuze voor HRM

Toen ik een opleiding ging kiezen, heb ik gekeken naar wat er volgens mij het beste bij mij paste. Ik twijfelde eerst tussen psychologie en bedrijfskunde, maar bedrijfskunde was mij net iets teveel met cijfers en psychologie vond ik dan weer te veel persoonlijk. Ik wilde er iets tussenin en zo kwam ik eigenlijk bij HRM uit. Toen heb ik uitgezocht bij welke hogescholen de opleiding HRM werd gegeven. Hier op de hogeschool bestaat de opleiding uit die modules. Je rond daardoor gelijk iets af en dat vond ik heel erg fijn. Ook krijg je hier één keer in de drie weken twee dagen les. Dat maakt het makkelijker om deze studie te combineren met je werk. 

Als je geïnteresseerd bent in HRM is dit wel een hele goede manier om erachter te komen of dit werk en dit werkveld iets voor je is. Je wordt gelijk in het diepe gegooid door het uitvoeren van de opdrachten en hierdoor ben je al snel betrokken bij dit vakgebied.

Sita

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht