Student Benedit | Opleiding HRM deeltijd | Hogeschool Leiden

"Het is echt de moeite waard om deze opleiding te gaan doen"

Door research en door het volgen van meerdere webinars ontdekte Benedit de deeltijdopleiding Human Resource Management van Hogeschool Leiden. Ben je benieuwd naar haar ervaringen? Benedit vertelt meer in haar verhaal.

Student Benedit | Opleiding HRM deeltijd | Hogeschool Leiden

Mijn naam is Benedit en ik ben eerstejaarsstudent van de deeltijdopleiding HRM. Ik ben loopbaan- en lifecoach voor met name jonge professionals en werk ondertussen alweer tien jaar als zelfstandig ondernemer. Sinds de start van mijn opleiding in september vervul ik ook een interim opdracht als HR-adviseur bij Hermeta in Asperen.

De keuze voor de opleiding

Eigenlijk heb ik nog nooit een vakinhoudelijke opleiding gevolgd. Ik ben echt een praktijkmens. Ik keek altijd waar er energie was en daar ging ik dan iets doen of proberen. Pas als ik het interessant vond pakte ik er theorie bij. Inmiddels ben ik 44 jaar en werk ik al tien jaar als zelfstandig ondernemer. Ik merkte toch dat ik dit best wel eenzaam vond, aangezien ik vooral alleen aan het werk ben. Ik mag natuurlijk nog 25 jaar werken en daardoor begon ik mij af te vragen wat ik eigenlijk wilde en zou kunnen, maar dan wel binnen een bedrijf met collega’s. Ik ben een zoektocht gestart en zo kwam ik terecht bij de deeltijdopleiding Human Resource Management.

HRM leek iets dat super goed bij mij past én dat toekomstbestendig is. Uiteindelijk heb ik veel research gedaan en veel webinars gevolgd en kwam ik uit bij de deeltijdvariant van de opleiding HRM van Hogeschool Leiden.

Benedit

Van tevoren vroeg ik mij wel af hoe ik alles moest doen. Het is natuurlijk een opleiding waarbij je een baan moet hebben die iets met HRM te maken heeft, zodat je hetgeen je leert gelijk in de praktijk kunt toepassen. Ik vroeg mij voornamelijk af hoe ik alles technisch moest regelen. Hierdoor heb ik wat langer na moeten denken over deze stap, maar uiteindelijk toch besloten dit te gaan doen. Daar ben ik erg blij mee. 

Bevindingen

De opleiding is echt heel leuk. Het is super leerzaam, er zijn leuke onderwerpen, fijne docenten en een goede opzet van de opleiding met betrekking tot didactiek. Ik vind het af en toe wel lastig om tijd vrij te maken om te werken aan groepsopdrachten, maar ook dat is ontzettend leuk. 

Doordat ik als zelfstandig ondernemer werk, heb ik veel een-op-een trajecten met mensen. Ik heb nu een modus gevonden waarin ik mijn lopende trajecten en werkzaamheden nog afhandel en de andere dagen van de werkweek besteed aan alles rondom de studie.

Inhoud en indeling

Deze studie is anders opgezet dan de ‘normale’ en ‘traditionele’ bachelor. Bij deze opleiding krijg je een certificaat per gehaalde module. In totaal kun je acht modules volgen. Deze certificaten fungeren eigenlijk als een soort deeldiploma’s. 

Het is mogelijk om bijvoorbeeld vier modules te volgen en dan te stoppen, maar ik denk dat als je een goede allround HRM-functionaris wilt zijn het belangrijk is dat je alle modules volgt en de hele bachelor doorloopt.

Benedit

Voor mij is deze opleiding een verdieping in plaats van een omscholing. Ik ben in mijn werk namelijk al bezig met interactie met mensen, de ontwikkelingen van mensen en doelstellingen, maar nu leer ik om hier meer vanuit een organisatieperspectief mee bezig te zijn. 

Ook het thema leiderschap was voor mij niet zo nieuw, omdat ik daar ook al langere tijd mee werk. Onderwerpen zoals competentiemanagement, performancemanagement en resultatensturing zijn wel nieuw.

Bij deze opleiding krijg je hele concrete tools aangereikt om toe te passen in een organisatie. Dat is heel fijn en geeft voor mij duidelijk de praktische kant van het hbo weer. Bij alles wat je leert maak je gelijk de vertaling naar de praktijk.

Benedit

Unieke opleiding

De didactische opbouw van de modules vind ik erg fijn. Je krijgt een stukje theorie en daarna een stukje praktijk. Dat wisselt elkaar goed af. Ik denk dat de vernieuwende aanpak van deze studie en de kijk op de praktijk echt onderscheidend is van andere hogescholen. Ik zeg dit niet om mooi weer te spelen, maar de bezieling en de bevlogenheid van de docenten sprak mij zo aan dat ik er zelfs voor koos om in Leiden te studeren terwijl ik zelf in Dordrecht woon. Het is echt de moeite waard om deze opleiding te gaan doen. 

Naast dat je veel vakinhoudelijke kennis over HRM leert, leer je ook heel veel over jezelf. Hoe werk je samen? Hoe verhoud jij je tot anderen? En waar liggen je grenzen en hoe geef je deze aan?

Benedit

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht