HBO Rechten studenten aan de slag

Opbouw studie

De opleiding HBO-Rechten van Hogeschool Leiden start breed. We nemen theoretische stof met je door, maar ook doe je al praktijkervaring op. Het programma is afgestemd op je toekomstige beroep en er is ruimte om je te specialiseren in de verschillende gebieden van het vak. De studie HBO-Rechten is verdeeld over vier jaar en opgedeeld in studieblokken. Omdat je op veel plekken terecht kunt komen, maak je tijdens de opleiding kennis met uiteenlopende beroepen. Zo staat de eerste twee jaar in ieder blok één beroep centraal. Je maakt kennis met de werkzaamheden die bij dat beroep horen en leert de theorie en vaardigheden die je nodig hebt. Het derde jaar loop je stage en in het vierde jaar besteed je je tijd aan keuzevakken en afstuderen.

Vakkenpakket opleiding HBO-Rechten

Om een idee te krijgen van het soort vakken die worden behandeld is de globale opbouw van de studie overzichtelijk weergegeven in een schema ( pdf, 647 KB ).

Vakken volgen op jouw niveau 
Een aantal vakken volg je samen met studenten uit andere opleidingen, op je eigen niveau. Dit zijn vakken waar je algemene vaardigheden leert, zoals Engels, onderzoeksvaardigheden, communicatieve vaardigheden; presenteren, communicatieve vaardigheden; basis gespreksvaardigheden, schriftelijke taalvaardigheid en Connect! (studieloopbaanbegeleiding).

Studenten verschillen niet alleen in karakter, maar ook in kennis en vaardigheden. Daarom bieden we - waar mogelijk - vakken op meerdere niveaus aan (denk bijvoorbeeld aan Engels en Nederlands). Wees niet bang, we zullen je altijd uitdagen om een niveau hoger te gaan.

Beroepenveld HBO-rechten

Bij de opleiding HBO-rechten werken we nauw samen met het beroepenveld. We geven onze studenten kennis en vaardigheden mee waar ons beroepenveld om vraagt. Maak alvast kennis met de bedrijven en organisaties waar wij mee samenwerken. Hoe deze bedrijven en organisaties de samenwerking met de hogeschool en stagiaires ervaren lees je hier.

"Er is veel behoefte aan hbo-juristen. Er zit een gat tussen de 'supersecretaresse' en de mensen die tot notaris of advocaat worden opgeleid aan de universiteit. Daartussen is een hele grote categorie aan werkzaamheden, waarvoor competente mensen nodig zijn. Omdat HBO-Rechten van Hogeschool Leiden zo'n praktische opleiding is, kun je zo aan de slag."

Kees van Oosten, Advocaat bij TeekensKarstens advocaten en notarissen