HBO Rechten studenten aan de slag

Hoofdfase

Tweede studiejaar HBO-Rechten: verdiepen en EU-recht

Het tweede jaar verdiep je je in de advocatuur, openbaar bestuur en juridische procedures in het bedrijfsleven. Het vierde blok behandelt het recht van de Europese Unie (EU-recht). Ook kruip je in de huid van een Europarlementariër.

Leerroutes
In het tweede studiejaar kies je ook een leerroute. Zo bereid je je gericht voor op je toekomstige werkveld. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, ook werkgevers waarderen dit. Je kunt kiezen uit vier leerroutes:

  • De hbo-jurist in de civiele rechtspraktijk
  • De hbo-jurist in de bestuurlijke rechtspraktijk
  • De hbo-jurist in de internationale rechtspraktijk
  • De algemene leerroute

Met het kiezen van een leerroute wordt je studie meer gestroomlijnd. Bij elke leerroute zijn bepaalde minoren verplicht en ook is de leerroute leidend bij het kiezen van een stage in het derde jaar en van je afstudeeronderzoek in het vierde jaar.

Na afstuderen ontvang je - naast het algemene diploma HBO-Rechten - een certificaat waarop je leerroute staat vermeld. Hiermee kun je aan toekomstige werkgevers laten zien dat je je in die richting gespecialiseerd hebt. 

Derde studiejaar HBO-Rechten: praktijkstage

In het derde jaar is het de hoogste tijd om de kennis die je de afgelopen twee jaar hebt opgedaan toe te passen tijdens een praktijkstage van tien maanden bij een instelling van je keuze. Je kunt er ook voor kiezen om twee keer vijf maanden stage te lopen. Tijdens je stage krijg je werkbegeleiding toegesneden op wat je in de praktijk doet. Tijdens je gehele opleiding kun je overigens rekenen op goede begeleiding vanuit Hogeschool Leiden. Met behulp van opdrachten en gesprekken laten we je nadenken over je capaciteiten, interesses, eigenschappen en resultaten.

"Na mijn stage kon ik blijven plakken bij het arrondissement. Als Junior Parketsecretaris zorg ik ervoor dat de Officier van Justitie zijn werk goed voorbereid kan uitvoeren. Is er voldoende bewijs om een verdachte te vervolgen? Heeft de verdachte al een strafblad? Een beetje CSI Miami in de praktijk dus eigenlijk."

Daniëlle van Egmond, Junior Parketsecretaris bij het Arrondissement Den Haag

Foto van de stagemarkt bij Hogeschool Leiden

Vierde studiejaar HBO-Rechten: afstudeeropdracht en minoren

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je werkt aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf of instelling. Samen met een docent en een stagebegeleider van de opdrachtgever, werk je toe naar afronding van je afstudeerproject. Daarnaast volg je in het vierde jaar een aantal keuzevakken, minoren genaamd. Wat je kiest bepaal je zelf. Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld Mediation, Notariaat, Internationaal recht. Ook kun je ervoor kiezen vakken te volgen die niet direct binnen je toekomstige vakgebied passen zoals Psychologie, Spaans of Ondernemen.