HBO Rechten studenten aan de slag

Hoofdfase

Tweede studiejaar HBO-Rechten

In het tweede jaar worden vier blokken aangeboden waarin respectievelijk familie, immigratie, onderneming en werk & inkomen centraal staan.

Leerroutes
In het tweede studiejaar kies je een leerroute. Zo bereid je jezelf gericht voor op je toekomstige werkveld. Dat is niet alleen prettig voor jezelf (de lessen sluiten dan nog beter aan bij jouw persoonlijke ambities), ook werkgevers waarderen dit. Na je afstuderen ontvang je naast het bachelordiploma HBO-Rechten een certificaat waarop je leerroute staat vermeld. Hiermee kun je jouw specialisatie aan toekomstige werkgevers laten zien.

Je kunt kiezen uit vier leerroutes:

 • De hbo-jurist in de civiele rechtspraktijk
 • De hbo-jurist in de bestuurlijke rechtspraktijk
 • De hbo-jurist in de internationale praktijk
 • De algemene leerroute

Bij elke leerroute volg je vaste minoren die aansluiten bij je specialisatie. Ook is de leerroute leidend bij het kiezen van een stage (jaar 3) en van je afstudeeronderzoek (jaar 4).

Derde studiejaar HBO-Rechten: praktijkstage

In het derde jaar is het de hoogste tijd om de kennis die je de afgelopen twee jaar hebt opgedaan toe te passen tijdens een praktijkstage van tien maanden bij een instelling van je keuze. Je kunt er ook voor kiezen om twee keer vijf maanden stage te lopen. Tijdens je stage krijg je werkbegeleiding toegesneden op wat je in de praktijk doet. Tijdens je gehele opleiding kun je overigens rekenen op goede begeleiding vanuit Hogeschool Leiden. Met behulp van opdrachten en gesprekken laten we je nadenken over je capaciteiten, interesses, eigenschappen en resultaten.

"Na mijn stage kon ik blijven plakken bij het arrondissement. Als Junior Parketsecretaris zorg ik ervoor dat de Officier van Justitie zijn werk goed voorbereid kan uitvoeren. Is er voldoende bewijs om een verdachte te vervolgen? Heeft de verdachte al een strafblad? Een beetje CSI Miami in de praktijk dus eigenlijk."

Daniƫlle van Egmond, Junior Parketsecretaris bij het Arrondissement Den Haag

Foto van de stagemarkt bij Hogeschool Leiden

Vierde studiejaar HBO-Rechten: afstudeeropdracht en minoren

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je werkt aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf of instelling. Samen met een docent en een stagebegeleider van de opdrachtgever, werk je toe naar afronding van je afstudeerproject. Daarnaast volg je in het vierde jaar een aantal keuzevakken, minoren genaamd. Wat je kiest bepaal je zelf. Je kunt bijvoorbeeld een minor volgen over intellectueel eigendom, het notariaat, internationaal recht of je verdiepen in rechtsfilosofie. Ook kun je ervoor kiezen vakken te volgen die niet direct binnen je toekomstige vakgebied passen zoals Psychologie, Spaans of Ondernemen.

Studeren op jouw manier

Bij HBO-Rechten studeer je op jouw manier. Hogeschool Leiden zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan.

 • Contactonderwijs 
  Dit is al het onderwijs dat fysiek op de hogeschool (of een externe leeromgeving) wordt gegeven. Dat kunnen hoor- en werkcolleges zijn, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
 • Online onderwijs
  Vanuit huis je hoorcollege terugkijken? Dat kan! Veel colleges worden opgenomen en kun je makkelijk online bekijken. En denk ook aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats, online werkgroepen... Ook online heb jij contact met je docenten en medestudenten.
 • Onderwijs in de praktijk
  Dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de school en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn stages, externe projecten en afstuderen.

Wat je op zak hebt na je studie

Studeren is meer dan alleen in de boeken duiken. De opgedane kennis en ervaring neem je mee om goed voorbereid het beroepenveld in te kunnen stappen. Nieuwsgierig wat Hogeschool Leiden te bieden heeft?

 • een propedeuse: een brede basiskennis
 • twee minoren: specialistische vakkennis in de richting van jouw keuze
 • een (buitenland)stage: werkervaring in de beroepspraktijk
 • een afstudeeropdracht: de ultieme proeve van kunnen 
 • een hbo-diploma: het bewijs van je daadkracht, inhoud en doorzettingsvermogen
 • een uitgebreid netwerk: de kostbare contacten met je medestudenten, docenten, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk
 • een berg ervaring in het bepalen van jouw richting: in je toekomstige werk en in jouw verdere leven.

Ofwel: alles wat je nodig hebt om zelfstandig, zelfverzekerd en zelfsturend aan je werkende leven te beginnen!