De vlaggen van de hogeschool

Column: tegenspraak en tegenmacht in psychische zorg

Lector Jaap van der Stel, verbonden aan het lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg van Hogeschool Leiden heeft een column geschreven voor Discura, het discussieforum voor professionals in de zorg.

Lector - Jaap van der Stel

Crisissen leiden ertoe dat we pessimistisch worden en veranderingen als een illusie ervaren. Maar zo gauw de eerste tekenen van een nieuwe lente zich aandienen, beginnen we met ze allen te fantaseren over een nieuwe toekomst. Zo gaat het al duizenden jaren, zo schrijven we telkens nieuwe geschiedenis. De psychische gezondheidszorg heeft de laatste jaren flinke klappen gehad. Ook was de kritiek in de media niet mals. Er gaat heel veel geld naar deze sector en dan mag je je erover verbazen dat progressie in de resultaten tegenvalt. Dat vinden we zelf ook. We zien althans nauwelijks doorbraken.

"Crisissen leiden ertoe dat we pessimistisch worden en veranderingen als een illusie ervaren."

dr. dr. Jaap van der Stel

Recent werd op een congres over psychose aan de aanwezige zorgprofessionals gevraagd of zij er alle vertrouwen in zouden hebben als hun kind naar een voorziening voor de opvang van jonge mensen met een eerste psychose zou gaan. Slechts een handjevol deelnemers stak de vinger op. Onthutsend. We hebben blijkbaar geen enkel zelfvertrouwen, we vertrouwen onze kinderen niet eens toe aan onszelf. Zijn wij dan wél gekwalificeerd om een nieuwe toekomst te ontwerpen?

Nieuwsgierig geworden?
Lees de volledige column op Discura