Kunstafbeelding Werkconferentie 'Organiseren van herstel'

Werkconferentie 'Organiseren van herstel'

Vrijdag 31 januari 2014 vond op de hogeschool de werkconferentie ‘Het organiseren van herstel in een weerbarstige praktijk’ plaats.  De dag werd georganiseerd vanuit vier instellingen: Hogeschool Leiden, Antes/Bouman, Brijder en InGeest. De werkconferentie werd zowel bezocht door professionals uit het werkveld, ervaringsdeskundigen, managers als studenten en docenten. Het doel van de werkconferentie was het met elkaar uitwisselen van ervaringen en het ontwikkelen van inspirerende, maar vooral ook uitvoerbare ideeën over de wijze waarop nieuwe inzichten over herstel en herstelprocessen kunnen worden georganiseerd. 

De werkconferentie had een ander karakter dan de afgelopen symposia. De aanwezigen hadden een actieve bijdrage aan de dag. De conferentie was opgedeeld in vier blokken: doelen van herstel, verwachtingen en weerstanden, het organiseren van herstel en competenties. Elke deelnemende instelling was verantwoordelijk voor de presentatie en de discussie van één blok. Aan het begin van ieder blok werd er een inleidend filmpje afgespeeld, deze zijn gemaakt door de studenten van de minor GGZ. Hierna werden er korte, prikkelende verhalen gehouden door vooraf uitgekozen sprekers, welke uiteindelijk leidden tot een discussie met de andere aanwezigen.  

Dagvoorzitter Elsbeth de Ruijter probeerde aan het eind van ieder blok antwoord te geven op vooraf gestelde vragen. Deze antwoorden kon ze goed formuleren uit de uitgewisselde ervaringen van de sprekers en de aanwezigen. De aanwezige ervaringsdeskundigen hebben voor nieuwe inzichten in bejegening gezorgd. Zo zei Tom Rusting, vader van man met een psychose, heel mooi: ‘Noem ons niet het systeem’ en ‘Wij zijn niet zielig’. 

Aan het eind van de dag werd er onder het genot van een versnapering door sommigen verder gepraat. Over dit onderwerp raak je immers niet uitgesproken.

Nikki Bentvelzen