Kunstafbeelding Werkconferentie 'Organiseren van herstel'

Parallelsessies | Symposium Functioneel Herstel

Er zijn vijf parallelsessies tijdens het Symposium Functioneel Herstel. Je kunt je voor één sessie inschrijven. Elke sessie bestaat uit een korte inleiding (ongeveer 10 minuten) door de gespreksleider(s), gevolgd door een discussie en vragenronde met deelnemers. Er wordt na afloop van iedere sessie een kort verslag gemaakt zodat je alle sessies kunt nalezen.

Sessie 1: Educatief programma zelfregulatie

Door: Corine Balder (senior-onderzoeker en docent Hogeschool Leiden) en Jasper Menken (ambulant woonbegeleider en docent EPZ, Rivierduinen)

Het educatief programma zelfregulatie (EPZ) is een cursus voor professionals en ervaringsdeskundigen over zelfregulatie. In de cursus krijgen deelnemers uitleg over de theorie en vooral de praktische toepassing daarvan. Hoe ga je hierover met cliënten in gesprek? Hoe draagt het bij aan de begeleiding? Hoe past dit bij andere methodieken en technieken? In deze parallelsessie vertellen Corine en Jasper meer over de cursus, de uitvoering daarvan en ervaringen binnen Rivierduinen (Leiden).

Sessie 2: ZEEF-methodiek & mensen met een (ernstige) psychische aandoening

Door: Marion Ammeraal & Samira Brinck (GGZ inGeest)

De ZEEF-methodiek is ontwikkeld door het lectoraat GGZ en is bedoeld voor mensen (met of zonder psychische aandoening) om meer inzicht te krijgen in hun zelfregulatie. Om te onderzoeken wat cliënten met een ernstige psychische aandoening vinden van de methodiek wordt er momenteel een onderzoek uitgevoerd bij GGZ inGeest. Marion en Samira werken mee aan dit onderzoek en vertellen over de methodiek, de uitvoering van het onderzoek en welke opvallende dingen ze zien.

Sessie 3: Zelfregulatie als verhaal

Door: Miranda de Vries (BuurtzorgT Leiden)

In 2020 is door zestien mensen een kort verhaal geschreven over zelfregulatie. In deze verhalen vertellen de auteurs openhartig over moeilijke periodes in hun leven, maar vooral ook over hoe ze daar - in termen van zelfregulatie – mee om zijn gegaan. Het boekje is een mooie illustratie van de alledaagse betekenis van zelfregulatie.

Sessie 4: Zoektocht naar mechanismen: hoe werkt het?

Door: Jaap van der Stel (lector Geestelijke Gezondheidszorg, Hogeschool Leiden)

Er is veel kennis beschikbaar over zelfregulatie, executieve functies en andere aanverwante constructen. We weten inmiddels veel over wat deze processen zijn, dat ze belangrijk zijn voor het dagelijks functioneren en wat er zo ongeveer gebeurt als de ontwikkeling stokt. Waar we minder over weten zijn de mechanismen en de vraag hoe iets precies werk en waarom iets werkt. Jaap geeft in deze parallelsessie een toelichting op deze zoektocht en de relevantie hiervan.

Sessie 5: Promotieonderzoek ZEEF-methodiek bij mensen met een bipolaire stoornis

Door: Juul Koene (onderzoeker lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg, Hogeschool Leiden)

Voor mensen met een bipolaire stoornis kan het lastig zijn om werk te vinden of te behouden. Problemen die mensen hierin ervaren kunnen samenhangen met moeilijkheden in zelfregulatie. De ZEEF-methodiek is daarom mogelijk geschikt om mensen met een bipolaire stoornis te ondersteunen en begeleiden bij het vinden en behouden van werk. Dit promotieonderzoek is gericht op het aanscherpen van de methodiek zodat deze bruikbaar is bij deze groep mensen en verder te onderzoeken hoe de methodiek werkt. Juul geeft een toelichting op haar onderzoek en zal vooral ingaan op de (voorlopige) resultaten van haar kwalitatieve interviews.

Terug naar het programma

Heb je vragen over het symposium en/of je aanmelding? Neem dan contact op met Monique Terwindt via [email protected].