Opleiding tot fysiotherapeut

Rollen fysiotherapeut

Je vervult als fysiotherapeut diverse rollen die je goed beheerst en op de juiste momenten inzet.

  • Hulpverlener: voor het succes van een behandeling is het belangrijk dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen gezondheidstoestand. Als fysiotherapeut stel jij daarom het behandelplan op in samenspraak met je patiënten. Tijdens de behandeling bespreek je met de patiënt zijn vorderingen en stel je het plan zo nodig bij. Fysiotherapeuten houden zich steeds vaker bezig met het coachen van mensen in hun zelfredzaamheid. Daarnaast informeer je patiënten over een gezonde leefstijl.
  • Ondernemer/manager: omdat het aantal chronisch zieken blijft stijgen, krijg je in deze rol steeds vaker te maken met mensen die niet alleen patiënt zijn bij jou, maar ook bij andere behandelaars uit verschillende vakgebieden. Het vergt heel wat management, planning en overleg om deze ‘interprofessionele’ zorg goed op elkaar af te stemmen. Ook nemen het beheer en administratie van een praktijk aardig wat tijd in beslag.  Verder begeleid je daarnaast soms ook personeel en onderhandel je met zorgverzekeraars over een nieuw contract.
  • Beroepsontwikkelaar: als fysiotherapeut kun je op allerlei manieren meedenken over de toekomst van jouw eigen beroep en vakgebied. Bijvoorbeeld door te helpen bij de ontwikkeling van een nieuwe richtlijn of samenwerkingsvorm. Of misschien vind je het juist interessant om studenten te begeleiden of wil je een onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van bepaalde behandelmethodes

"Direct na mijn afstuderen vond ik een baan als fysiotherapeut bij een kleine praktijk. Hier staat de individuele patiënt centraal, dat spreekt me erg aan. Ik werk graag met mensen en vind het erg leuk om mensen 1-op-1 te kunnen begeleiden naar herstel of naar een zo'n goed mogelijke kwaliteit van leven."

Diana Droog, fysiotherapeut