Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Fysiotherapie

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen en de aanmeldprocedure voor studiejaar 2024-2025. 

Aanmelden

Wil jij in september 2024 starten met de opleiding tot Fysiotherapeut? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 15 januari). 

Voor aanmelding via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden. 

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Decentrale selectie (numerus fixus)

Deze opleiding heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). Voor aankomend collegejaar kunnen er maximaal 200 studenten met de opleiding beginnen. De opleidingsplaatsen worden verdeeld via een decentrale selectieprocedure (een proces van selectie en plaatsing dat door de onderwijsinstelling zelf wordt uitgevoerd).

 

Let op: de uiterste aanmelddatum voor deze opleiding is 15 januari 2024. Heb jij je tijdig aangemeld via Studielink, dan ontvang je meer informatie over het vervolg van de decentrale selectieprocedure via de mail. Houd daarom het mailadres (en bijbehorende spambox) dat je hebt doorgegeven in Studielink goed in de gaten.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met elk havo- en vwo-diploma of met een mbo-diploma niveau 4. Dit geldt voor leerlingen die de vernieuwde Tweede Fase (vanaf 2007) volgen en voor leerlingen die eindexamen doen volgens het programma van de Tweede Fase die in 2006 of eerder is gestart. Met een gelijkwaardig diploma kan er misschien vrijstelling van deze eis worden verleend. Richt een verzoek aan de Opleiding tot Fysiotherapeut via [email protected]

Let op: Voor deze opleiding geldt een decentrale selectieprocedure.

Aanvullend advies

Hoewel Biologie niet tot de verplichte toelatingseisen behoort, raden we het wel aan om ervoor te zorgen dat je kennis van dit vak minimaal op havo-niveau is. Je kunt hiervoor onder andere het boek ‘Anatomie en fysiologie van de mens, L. Grégoire, A. van Straaten-Huygen en Rogier Trompert, Thieme Meulenhoff, Amersfoort' gebruiken of een cursus volgen bij  Boswell-Bèta.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je niet in het bezit bent van één van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de pagina Toelatingsonderzoek 21+ van de afdeling Studentinschrijving.

Let op: meld je op tijd aan bij Studielink om deel te kunnen nemen aan de decentrale selectieprocedure.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving. De kosten van boeken, syllabi en andere studiematerialen bedragen voor het eerste jaar van de opleiding ongeveer € 1.000,-. In de jaren daarna is dit ongeveer € 100,- per jaar. Voor het volgen van deze opleiding is het handig als je over een eigen laptop beschikt.

Studiekeuzecheck

Een opleiding moet bij je passen. Daarom heb jij recht op een studiekeuzecheck. Voor deze opleiding bestaat de studiekeuze check uit de Reality Check (niet verplicht). Heb jij een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid. Doe de Reality Check!