Fysiotherapie

Is de opleiding tot Fysiotherapeut iets voor jou?

Wil jij later in de gezondheidszorg werken? Ben je geïnteresseerd in de bouw en werking van het menselijk lichaam? Ben je een echte uitzoeker en weet je van aanpakken? Ben jij zelfstandig en kun je goed samenwerken? Misschien is Fysiotherapie van Hogeschool Leiden dan de studie voor jou!

Fysiotherapie is een breed vakgebied. Bij onze opleiding krijg je alle ruimte om de juiste kennis, vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen voor je latere beroep. Van jou verwachten we dat je interesse, motivatie en passie hebt voor het werken in de gezondheidszorg in het algemeen en voor het beroep van fysiotherapeut in het bijzonder.

Leer over de werking van het menselijk lichaam

Hoe ontstaan letsels en blessures en welke gevolgen hebben ze op het dagelijks leven van je patiënt? Welk effect heeft bewegen op het genezingsproces? Hoe kun je aandoeningen genezen en, beter nog, voorkomen? Hoe motiveer je mensen om in beweging te komen en te blijven? Tijdens je opleiding doe je veel kennis op van anatomie, fysiologie en pathologie. Verder leer je de juiste behandelmethoden te kiezen op basis van wetenschappelijke literatuur.

Sociale en coachende vaardigheden

Je wilt graag met mensen werken. De manier waarop je met patiënten omgaat, is net zo belangrijk als het stellen van de juiste diagnose en het inzetten van de juiste behandeling. Om jouw patiënt te stimuleren de juiste gezondheidskeuzes te maken, heb je sociale en coachende vaardigheden nodig. Vaak werk je als fysiotherapeut samen met andere fysiotherapeuten, artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers (interprofessioneel samenwerken). Vanuit verschillende vakgebieden (professies) zoek je samen naar de beste behandelmethode.  

Zelfstandige en kritische houding

Als fysiotherapeut heb je een zelfstandig en verantwoordelijk beroep. Je bent vaak alleen met de patiënt bezig, deelt je eigen tijd in en neemt zelf beslissingen. Je hebt voor dit beroep een flinke dosis zelfstandigheid nodig. Dat geldt ook voor je studie. Dat je een kritische, ondernemende en praktische houding hebt, is een must. Je wilt continu leren van je eigen ervaringen en die van anderen. Als fysiotherapeut vorm je jouw eigen vak als ondernemer.

Wil je zelf ervaren of de opleiding tot Fysiotherapeut iets voor je is? Loop een dag mee met een student Fysiotherapie.

Toelatingseisen opleiding Fysiotherapie

Je bent een harde werker die van aanpakken weet, makkelijk organiseert en bovendien studeren leuk vindt. Vooral als je zelf mag uitzoeken hoe het zit en onderlinge relaties kunt leggen. Met het juiste diploma ben je toelaatbaar met elk profiel. We raden je wel aan om je kennis van biologie bij te spijkeren op havo-niveau als je dit vak niet hebt gehad op de middelbare school. Uit studieresultaten van de afgelopen jaren blijkt dat studenten met het profiel NG (Natuur en Gezondheid) en NT (Natuur en Techniek) het meest succesvol waren tijdens hun studie.

Meer over Inschrijven en toelating

Beperkt aantal plaatsen opleidingen Fysiotherapie in Nederland

De opleidingen Fysiotherapie in Nederland hebben allemaal een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Bij Hogeschool Leiden kunnen jaarlijks 170 studenten worden toegelaten tot de opleiding. Bekijk de voorwaarden en belangrijke data op de pagina Inschrijven/toelating Fysiotherapie.