Hogeschool Leiden

Smaakprofielen - Verstegen Spices & Sauces B.V.

Iedere chef of kookliefhebber heeft ze wel op z'n plankje staan: kruiden van Verstegen Spices & Sauces. Verstegen haalt zijn kruiden bij lokale boeren en vermaalt deze in de eigen fabriek tot de kruiden die je kan kopen in de winkel. In planten komen verschillende inhoudsstoffen voor zoals smaakstoffen (bijvoorbeeld bitterstoffen), oliën, enzymen, vitaminen, alkaloïden, mineralen en sporenelementen.

Factoren als de grond waarop geteeld wordt en de manier verwerken bepalen welke inhoud stoffen er uiteindelijk in zitten en daarmee de kwaliteit. Samen met Verstegen doet het Foodlab Leiden onderzoek naar deze inhoud stoffen om in de toekomst de smaak te kunnen waarborgen en ook nieuwe producten te kunnen ontwikkelen. Tijdens dit interdisciplinaire project wordt met behulp van verschillende technieken zoals GC-MS, HP-LC en fotospectrometrie de inhoudsstoffen van verschillende kruiden bepalen en de overeenkomsten en verschillen tussen kruiden analyseren.

Technieken

  • GC-MS
  • HP-LC
  • Fotospectrometrie
  • Python
  • Diango, Javascript
  • LS en UV-VIS data

Projectinformatie

Type project Samenwerking met Verstegen Spices & Sauces
Looptijd n.v.t.
Status Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Foodlab Leiden, Bio-informatica
Projectleiding Danny Dukers, Floyd Wittink (BI)
Docentonderzoeker(s) Koen Bossers (BI)
Analist(en) Marieke Eikenboom, Marco van Klink
Student(en) 1 student BI 4e jaars, 1 student CH 4e jaars
Partner(s) Verstegen Spices & Sauces B.V.