Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn

Congres 'Ik ga toch weer naar school'

Op donderdag 26 november 2015 vindt bij Hogeschool Leiden het congres ‘Ik ga toch weer naar school’ plaats. Centrale thema: het leerklimaat in de klas van VSO-scholen. Tijdens het congres nemen onderzoekers en onderwijsprofessionals u mee in de uitdagingen en opbrengsten van het gelijknamige RAAK-project.

Het programma bestaat uit lezingen en workshops, en biedt vooral praktische handreikingen om direct in de praktijk te brengen. Deelname is kosteloos.

Bekijk het programmaoverzicht en lees meer over de workshops

Voor wie is dit congres?

Iedereen is welkom, van beleidsmakers en onderzoekers tot docenten en leerlingen. Lezingen en workshops worden nadrukkelijk voor en door de praktijk georganiseerd.

Lees meer over 'voor wie is dit congres'

Het project in het kort

Hogeschool Leiden, Hogeschool Windesheim en de Universiteit van Amsterdam doen gezamenlijk onderzoek naar het leerklimaat in de klas van VSO-scholen en de relatie met sociale probleemsituaties. In dit onderzoek wordt intensief samengewerkt met een groot aantal praktijkinstellingen: Horizon Jeugdzorg & Onderwijs, Pluryn, Aloysius Stichting, Intermetzo, Stedenschool en Bureau HTM.

Mede met steun van SIA RAAK is er het afgelopen jaar een meetinstrument ontwikkeld en gevalideerd om het leerklimaat in de klassen voor onderwijs aan kinderen met gedragsproblemen te meten. In combinatie met gerichte feedback en individuele coaching aan docenten wordt gewerkt aan verbetering van het leerklimaat.

Het congres maakt onderdeel uit van het RAAK-project 'Ik ga toch weer naar school' en is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het National Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Bekijk het overzicht met alle samenwerkingspartners