Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Symposium Beweegzorg van de toekomst

De huidige zorgprofessional vindt het lastig om beweegcounseling te implementeren in hun dagelijkse routine, ondanks dat gezond bewegen hoog op elke beleidsagenda staat. Op 18 juni organiseren wij daarom het symposium: Beweegzorg van de toekomst.

Voor de bevordering van lichaamsbeweging binnen ons (gezondheidszorg)systemen lopen we tegen een groot aantal uitdagingen en kansen aan. Binnen het BiBoZ-project hebben we een mooi product ontwikkeld dat professionals kunnen inzetten om patiënten persoonsgericht te ondersteunen om binnen de eigen context te gaan en blijven bewegen.

Graag presenteren we bij dit symposium onze geleerde lessen en welk vervolg we aan BiBoZ willen geven. Zo hebben we gemerkt dat er niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de professional gedragsverandering nodig is. Ook is meer aandacht nodig voor de wijk en de samenwerking tussen zorg- en welzijn om beweegzorg echt te laten landen.

Daarnaast neemt onze dagvoorzitter Maurice van Veldhooven ons op een ludieke wijze mee door de actualiteit op het gebied van beweegzorg. En gaan we tijdens workshops (zie onder voor de inhoud) met jullie in gesprek  over de beweegzorg van de toekomst. Wat hebben fysiotherapeuten en andere (zorg)professionals nodig? En wat hebben patiënten nodig om dit te realiseren?

Programma

13.30 uurInloop met koffie en thee
14.00 uurPresentatie resultaten en geleerde lessen BiBoZ
14.30 uurGeneratie Slapjanus; “Heel Nederland laten huppelen"
15.00 uurWorkshops
Beweegzorg, aandacht voor actieve leefstijl in je dagelijkse praktijk
Beweegzorg, gedragsverandering cliënten (de BiBoZ methode)
Beweegzorg, cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden
Beweegzorg, aan de slag met implementatie
Beweegzorg in de wijk, samenwerking tussen zorg en welzijn
17.15 uurNetwerkborrel

     

Workshops (keuze op de dag zelf)

Inhoud van de workshops
  • Beweegzorg, aandacht voor actieve leefstijl in je dagelijkse praktijk

Wat betekent het voor jou als je aandacht voor een actieve leefstijl geïntegreerd wilt meenemen in een behandeltraject van een cliënt? De rol van gezondheidsbevorderaar, met daarbij aandacht voor een actieve leefstijl, wordt steeds belangrijker. Naast gedragsverandering bij de cliënt naar een actieve leefstijl toe, vraagt het ook verandering van je eigen manier van werken binnen de bestaande routines en tijd. Hoe pak je dat aan, wat heb je daarbij nodig en welke middelen of vaardigheden kun je daarbij inzetten? Tijdens deze interactieve workshop gaan we daar samen mee aan de slag.

 

  • Beweegzorg, gedragsverandering cliënten (de BiBoZ methode)

De BiBoZ methode is samen met patiënten en professionals ontwikkeld om de context van de patiënt te betrekken bij duurzaam gezond beweeggedrag. Wil je ervaren hoe je de BiBoZ methode kan toepassen om gedragsverandering te bevorderen bij een cliënt naar een actieve leefstijl? Dit kan bij deze workshop! Hoe zet je de beweegverhalen in en wat is de meerwaarde van het gebruik van de waaier? We geven uitleg over het toepassen van de methode, gaan aan de slag met verschillende casussen en het oefenen van de methode. We zullen jullie meenemen in het toepassen van de methode tijdens deze workshop.

 

  • Beweegzorg, cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Het stimuleren van gezond beweeggedrag is uitdagend en wordt nog uitdagender bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Een kwart van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid en kunnen hun klachten en wensen lastig onder woorden brengen. Een onderdeel van de BiBoZ methode zijn beweegverhalen. Deze verhalen gebruiken cliënten om het (beweeg)consult voor te bereiden. Samen met cliënten, professionals van Stichting Lezen en Schrijven en een ontwerper hebben we de beweegverhalen eenvoudiger gemaakt. In deze workshop laten we de beweegverhalen zien, geven we informatie over hoe je het toegankelijker maken van informatie/materialen kan vergroten en gaan praktisch aan de slag.

 

  • Beweegzorg, aan de slag met implementatie

Stel je hebt een nieuwe methode of werkwijze, hoe zorg je er nou voor dat collega’s of professionals in de praktijk dit daadwerkelijk gaan gebruiken of uitvoeren? Deze workshop geeft je een inkijkje in de voorbereiding van de implementatie van de BiBoZ-methode. Hoe zijn we gekomen tot het implementatieplan? In een aantal creatieve opdrachten gaan we in gesprek over jullie ervaringen met implementatie in je eigen werksetting. We laten je ervaren hoe context mapping kan helpen bij het in kaart brengen van belemmeringen voor implementatie. Tot slot delen we een aantal geleerde lessen uit het project en delen we tips voor toekomstige implementaties.

 

  • Beweegzorg in de wijk, samenwerking tussen zorg en welzijn

Samenwerken in de wijk vraagt aanvullende kennis en vaardigheden van professionals. Wil je weten welke dat zoal zijn? Wil je meer weten over succesfactoren voor samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk? We delen onze ervaringen graag met je in onze workshop én helpen je graag op weg met ideeën voor je eigen setting.

We hopen dat je erbij bent! Het symposium wordt georganiseerd door de drie hogescholen verbonden aan het onderzoek (Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool).

We kijken uit naar je komst.

Namens het BiBoZ team, met vriendelijke groet,

Arlette Hesselink
Projectleider BiBoZ, senior onderzoeker Gezond en Inclusief Leiden Zuidwest en docent-onderzoeker Lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg, Bachelor Fysiotherapie en Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg

Praktisch

Datum
18 juni 2024

Tijd
13.30 – 18.00 uur

Locatie
Hogeschool Leiden, collegezaal G1.023

Kosten
Deelname is gratis

Aanmelden      
Meld je aan via dit aanmeldformulier