Samen vieren we de opening van ons studiejaar
Hogeschool Leiden
Het nieuwe studiejaar starten we ook dit jaar weer gezamenlijk. Er is uiteraard volop ruimte om elkaar weer te ontmoeten en bij te praten na de zomervakantie. Daarnaast duiken we gezamenlijk in ons zwaartepunt ‘veiligheid’. Wat doen we allemaal op dit gebied en hoe dragen we via ons onderwijs én onderzoek bij aan een veiligere samenleving?

Opening studiejaar: hoe staat het rondom ons zwaartepunt veiligheid?
In het actuele instellingsplan 2023-2028 van Hogeschool Leiden hebben we als hogeschool vier zwaartepunten geformuleerd: gezondheid en welzijn, onderwijs, duurzaamheid, én veiligheid. Tijdens de opening van het studiejaar 2024-2025 lichten we het zwaartepunt ‘veiligheid’ eruit én toe.
Zo willen we de komende jaren onze bijdrage aan een veilig Nederland zichtbaarder maken en onze samenwerking met politie en andere veiligheidsdiensten versterken. Vanuit onderwijs én onderzoek werken we nauw samen met partners in de veiligheidssector. Maatschappelijke uitdagingen waaraan we willen bijdragen zijn onder meer: de ontwikkeling van digitale forensische opsporing, diversiteit in het domein van veiligheid en openbaar bestuur, en de sociale aspecten van criminaliteitsbestrijding.
Want als het om veiligheid gaat, staan we voor grote uitdagingen. Neem bijvoorbeeld de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van digitale opsporingsmethoden, die kansen maar ook bedreigingen bieden. En hoe draagt aandacht voor diversiteit en inclusie bij aan veiligheid voor iedereen? Tijdens de opening maken we onze bijdrage(n) aan een veilig(er) Nederland zichtbaar!
Van keynote tot paneldiscussie
Het nieuwe collegejaar 2024-2025 zal officieel geopend worden door Angelien Sanderman, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Leiden. In haar openingsspeech kijkt zij vooruit op het komende jaar: welke uitdagingen wachten er zoal op ons als hogeschool en waar werken we naartoe?
In een boeiende keynote neemt Henk Geveke, lid korpsleiding van de politie, ons hierna mee in hoe het politievak continu verandert in een diverse samenleving waarin de ontwikkelingen rondom technologie razendsnel gaan. Om tijdens een paneldiscussie vervolgens in te gaan op hoe wij als hogeschool aan zulke vraagstukken op het gebied van veiligheid kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld op het vlak van meer diversiteit en inclusie bij de politie of op het terrein van digital forensics. De discussie wordt begeleid door Karim Amghar, schrijver en tv-presentator én ooit docent op Hogeschool Leiden. Praat je mee?
Sprekers, dagvoorzitter en panelgasten
Keynote: Henk Geveke
Henk Geveke is sinds 2019 lid van de korpsleiding van de politie. Hij heeft de portefeuille technologie, informatie en innovatie. Ook dienstverlening, intelligence, onderzoek, en ethiek en privacy behoren tot zijn aandachtsgebieden. Voor zijn komst naar de politie was hij algemeen directeur van TNO Defensie en Veiligheid. Eerder werkte hij als directeur Nationale Veiligheid en directeur Crisisbeheersing bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij startte zijn loopbaan als onderzoeker en was consultant bij verschillende adviesbureaus. Hij studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente.

Dagvoorzitter: Karim Amghar
Karim Amghar is schrijver, programma- en documentairemaker, tv-presentator, onderwijsprofessional en docent op mbo en hbo. Hij is auteur van het boek 'Van Radicaal naar Amicaal', 'HOOR EN ZIE MIJ' en schrijft voor NRC. Hij presenteerde programma's als 'Karim Pakt Zijn Kans' en 'Het Verhaal van Abdelkrim'. Hij is specialist in thema's als kansenongelijkheid, onderwijs, radicalisering & polarisatie, racisme & discriminatie, diversiteit & inclusie en schoof als expert aan bij RTL Nieuws en Jinek.

Panelgast: Saniye Çelik
Saniye Çelik is lector Diversiteit & Inclusie op Hogeschool Leiden. Zij promoveerde aan de Universiteit Leiden op de business case van diversiteit in publieke organisaties. In de 25 jaar dat Saniye Çelik in diverse functies werkte bij de overheid – waarvan 17 jaar bij de politie – heeft zij zich verdiept in talloze vraagstukken die spelen in het publieke domein. Vanuit het ministerie van BZK coördineerde ze het diversiteitsbeleid van eerdere kabinetten voor de publieke sector en sinds 2023 is zij ook hoogleraar Diversiteit en Inclusie Politie aan de Universiteit Leiden en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad.

Panelgast: waarnemend burgemeester Peter van der Velden
Peter van der Velden is sinds september 2023 waarnemend burgemeester van Leiden. De PvdA'er was van 1989 tot en met 2014 burgemeester van achtereenvolgens Nieuw-Ginneken, Rosmalen, Emmen, Bergen op Zoom en Breda. In die laatste gemeente vervulde hij het burgemeestersambt van 2004 tot 2014. Later was hij nog waarnemend burgemeester van Dordrecht (2017) en Hoeksche Waard (2019).

Panelgast: Hans Henseler
Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery. Daarnaast is hij o.a. senior adviseur bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut en collegelid Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen. Hij promoveerde op artificiële neurale netwerken en pionierde vanaf 1992 bij het Gerechtelijk Laboratorium op forensisch ICT-gebied. Hij deed bij diverse bedrijven ervaring op met softwareontwikkeling, leiden van digitaal forensische laboratoria en (internationale) E-Discovery-projecten, naast het adviseren van bedrijven over digitaal bewijs in fraudeonderzoeken.

Panelgast: Tim van Kins
Tim van Kins is student Informatica: Forensisch ICT aan Hogeschool Leiden. Dit studiejaar gaat Tim zijn laatste jaar in. In jaar twee en drie van zijn studie was hij ook student-assistent bij Forensisch ICT.

AI-quiz: Bastiaan Groot
Het AI lab van Hogeschool Leiden biedt een praktijkgerichte omgeving voor de toepassing van en het onderzoek naar Artificial Intelligence. De taak van het lab is om AI binnen de hogeschool op de kaart te zetten en vragen uit de organisatie te bespreken. Medeoprichter Bastiaan Groot begon op de hogeschool als docent Commerciële Economie, specialisatie Digital Marketing, en neemt ons tijdens de opening door middel van een quiz mee in de wereld van AI.


Het programma
15.00 | Inloop met een welkomstdrankje |
15.30 | Opening programma |
15.35 | Toespraak CvB-voorzitter Angelien Sanderman |
15.45 | Keynote Henk Geveke |
16.00 | Grote AI-quiz (AI lab) |
16.10 | Paneldiscussie |
16.35 | Afsluiting |
16.45 | Borrel |
Na het inhoudelijke deel heffen we het glas en kun je collega’s na de vakantie weer ontmoeten. Wij zorgen voor een gezellige setting waar je bij kunt praten met een hapje en een drankje.
Praktische informatie
Datum: 27 augustus
Tijd: 15:00 - 19.00 uur
Locatie: F0.015 / borrel F0.017 of binnentuin (mooi weer)
Kom je ook?
Weten hoe we als hogeschool een bijdrage leveren aan een veilig(er) Nederland, via ons onderwijs én ons onderzoek? Kom dan op 27 augustus samen mét collega’s het studiejaar openen en praat mee over de toekomst van veiligheid.