Activiteiten tijdens de Museumnacht 2016 - Lectoraat Eigen Regie

Lectoraat Eigen Regie levert bijdrage aan Museumnacht 2016

Preventief bewegen bij ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen is een belangrijk thema binnen het lectoraat Eigen Regie van Hogeschool Leiden.

Daarom hebben studenten en docenten fysiotherapie samen met ouderen en fysiotherapeuten/oefentherapeuten in co-creatie gewerkt aan het in de praktijk brengen van het door TNO ontwikkelde programma Functioneel Trainen voor Ouderen. Dit is een training waarbij ouderen de dagelijkse activiteiten trainen waar ze moeite mee hebben. Het idee is dat zij daardoor langer zelfstandig en actief blijven.

In ouderdomspak ervaren beperkingen ouder worden

Tijdens de museumnacht hebben studenten fysiotherapie en verpleegkunde van Hogeschool Leiden samen met het lectoraat Eigen Regie en de Leidse Proeftuin Zorg & Welzijn de bezoekers van de museumnacht laten kennismaken met de beperkingen die ouderen kunnen ervaren. Hiervoor zijn bezoekers van het Erfgoed Leiden en Omstreken uitgedaagd om een ouderdomspak aan te trekken en een speciale bril en oordoppen te gebruiken. 

Schrijven met stijve gewrichten

Met deze in scene gezette stijve gewrichten, vermoeide ledematen en visuele beperkingen is aan de bezoeker gevraagd een vel papier met een Leids woord van de grond op te rapen, de betekenis hiervan op te zoeken in een speciaal woordenboek en deze op te schrijven en de betekenis ervan te tekenen op een flipover. De rij wachtenden is gevraagd het woord te raden. Ooit wel eens gehoord van bledderr, een heiterr, glibber en koekeroe?

Voorlichting langer gezond blijven

De studenten hebben daarnaast aan de bezoekers informatie gegeven over wat men preventief kan doen om lichamelijk langer gezond te blijven.