Fitnessapparatuur

Duurzaam bevorderen van gezond beweeggedrag met de inzet van technologie tijdens en na de revalidatie

Vanaf februari 2020 is Petra Siemonsma, als senior onderzoeker van het lectoraat ERFB, ook lid van de kenniskring van het lectoraat Revalidatie en Technologie van de Haagse Hogeschool en Basalt Revalidatie. De onderzoeksprojecten projecten waar Petra bij betrokken is, richten zich  op het stimuleren van bewegen en blijven bewegen met de inzet van technologie, juist wanneer je bent opgenomen voor klinische revalidatie en/of dagbehandeling.

Het beweegplein

Basalt Revalidatie biedt, naast de reguliere revalidatiebehandeling, verschillende initiatieven om revalidanten te ondersteunen in het (weer) ontwikkelen van gezond gedrag. Zo zijn er een sportloket, voedingsadvies, voorlichting over gezonde leefstijl en een divers beweegaanbod op het beweegdak en het beweegplein. Op dit moment ligt de aandacht specifiek op de functie van het beweegplein, een binnenruimte van het gebouw van Basalt Revalidatie in Den Haag. Petra draagt hieraan bij vanuit haar expertise op het gebied van fysiotherapie, co-creatie, implementatie en actieonderzoek.

Het onderzoek richt zich op het innoveren en uitbreiden van het beweegaanbod en het uittesten van technologie als ondersteuning bij het blijven bewegen binnen en buiten het revalidatiecentrum.  In de binnenruimte (het beweegplein), wordt beweegaanbod in nauwe samenwerking met revalidanten en professionals uitgetest en wordt verkend hoe de ruimte zodanig ingericht kan worden dat het bijdraagt aan gezond beweeggedrag van diverse groepen revalidanten. Het gaat zowel om zelfstandig bewegen van de revalidanten als om het ontdekken welke activiteiten thuis voortgezet kunnen worden.
Hiervoor worden op het beweegplein steeds wisselende beweegactiviteiten en technologie aangeboden en uitgetest. Voorbeelden van activiteiten die op dit beweegplein te vinden zijn: active floor, fietslabyrint, boksbal, dartbord en nog veel meer.

“Onderzoek, vraag en aanbod voor de revalidanten èn professionals komen in dit project bij elkaar”

Petra Siemonsma

Studenten

De studenten van onder andere Hogeschool Leiden (opleiding Fysiotherapie) worden betrokken. Zo heeft een groep studenten fysiotherapie het bestaande beweegaanbod uitgebreid in nauwe samenwerking met revalidanten. Hieruit bleek ook dat revalidanten graag nieuwe  technologie willen uitproberen. Een andere groep studenten onderzoekt de gebruiksvriendelijkheid en de opzet van het beweegplein samen met fysiotherapeuten en deelnemers van de loopgroepen. Doel is dat revalidanten tijdens de loopgroep en zelfstandig gebruik gaan maken van het beweegplein.

Samenwerking

Het onderzoek is een samenwerking van het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van Hogeschool Leiden, het lectoraat Revalidatie en Technologie van De Haagse Hogeschool en Basalt Revalidatie Den Haag. Hierin wordt samengewerkt door onderzoekers, bewegingstechnologen, fysiotherapeuten, innovatiemedewerkers, revalidatie professionals, studenten en de lectoren John Verhoef (HSL) en Jorit Meesters (HHS). Hierdoor is het onderzoek interdisciplinair en sluit goed aan op speerpunten ‘eigen regie’ en ‘technologie’ van het lectoraat.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project of heb je interesse in een samenwerking? Neem dan contact op met Petra Siemonsma (senior onderzoeker van het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg) via het e-mailadres: [email protected].