Hogeschool Leiden

Presentatie over valpreventie voor Vrouwen van Nu

15 februari 2023 - Onlangs gaven Djim Kromhout (fysiotherapeut/onderzoeker) en Arlette Hesselink (onderzoeker) voor het project ‘Samen Vallen Voorbij’ een presentatie over valpreventie aan de Vrouwen van Nu.

De 50 aanwezige vrouwen van de afdeling Koudekerk aan de Rijn/Hazerswoude Rijndijk werden eerst kort ingelicht over de Werkplaats Sociaal Domein en het project ‘Samen Vallen Voorbij’.

Daarna is aan de hand van statistieken en voorbeelden een gesprek aan gegaan met de aanwezigen. De meerderheid van de vrouwen gaf aan dat ze het risico op vallen vanwege hun leeftijd onderschatten en dat ze er liever niet mee bezig zijn. In hun omgeving ervaren de vrouwen wel dat ouderen vallen, soms door toedoen van anderen, maar vaker door onhandigheden in de eigen leefomgeving.

Hogeschool Leiden

Vervolgens hebben de vrouwen de checklist ‘Zo blijft u overeind en voorkomt u een val’ van VeiligheidNL ingevuld. Dat levrede een levendige discussie op. Alle vrouwen hebben de ingevulde checklist mee naar huis genomen. Enkele vouwen hebben aangegeven graag mee te helpen in het project ‘Samen Vallen Voorbij’. Ook hadden ze tips voor ons en elkaar zoals; promoot de helm bij het fietsen, zet thuishulp in, ga in gesprek met ouderen over de risico's, leg informatie neer bij de huisarts en apotheek en zet stukjes in de Groene Hart Koerier.

Op verzoek van de vrouwen heeft Djim aan het einde van de bijeenkomst een paar oefeningen, die ze thuis kunnen uitvoeren, met ze gedaan. Onze missie om bewustwording te creëren bij deze vrouwen is zeker geslaagd!