Studentzaken

Inschrijven/toelating Docent Muziek

Op deze pagina vind je informatie over de aanmeldprocedure voor het studiejaar 2016-2017.

De informatie over het studiejaar 2017-2018 is uiterlijk 1 oktober 2016 te vinden op deze pagina. Vanaf die datum kun je je ook aanmelden via Studielink.

Aanmelden via studielink.nl

Wil je in september 2016 starten met de opleiding Docent Muziek? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en en meld je zo snel mogelijk (uiterlijk 31 juli 2016) aan via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

Daarnaast is het belangrijk dat je je aanmeldt voor het toelatingsexamen (zie onderstaande toelichting). Meld je hier tijdig voor aan via het online formulier.

We raden je aan om voor deze opleiding de Studiekeuzecheck te doen. Zo kom je te weten of jouw beeld van de opleiding realistisch is.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentzaken. Vragen? Neem dan contact op met de afdeling Studentzaken via studentzaken@hsleiden.nl

Toelatingsvoorwaarden

Met een diploma vwo, havo of mbo (niveau 4) voldoe je aan de algemene opleidingseisen. Is dit niet het geval en ben je ouder dan 21, dan kun je een 21+-toets afleggen. 

Toelatingsexamen

De opleiding Docent Muziek heeft een apart toelatingsexamen. Hiermee testen wij of je beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau. Daarnaast moet uit je motivatie blijken dat jouw keuze voor dit beroep, en voor een opleiding die werkt vanuit de vrijeschoolpedagogie, een bewuste keuze is. Als de resultaten de commissie de indruk geven dat je de opleiding binnen 4 jaar kunt afronden word je 'toelaatbaar' verklaard. Voor het toelatingsexamen worden geen kosten in rekening gebracht.

Bekijk de toelatingseisen ( pdf, 468 KB )

Wil je deelnemen aan dit examen? Meld je aan via het online formulier. Na ontvangst van jouw aanmelding, ontvang je tijdig bericht over de data van het toelatingsexamen. Na het schriftelijk deel over muziektheorie volgt twee weken later in principe het praktijkdeel. Deze examens worden gehouden in mei en juni. In de laatste week van augustus is er eventueel nog een laatste mogelijkheid.

Bekijk een voorbeeld van de schriftelijke toets muziektheorie ( pdf, 63 KB ). Heb je nog vragen over de toelatingsprocedure, neem dan contact op met Jur de Vos via vos.de.j@hsleiden.nl

Vooropleiding

Heb je nog net niet het aanvangsniveau en wil je onder begeleiding het toelatingsexamen gaan voorbereiden? Schrijf je dan in voor de vooropleiding via  dit formulier (word) ( doc, 179 KB ). Deze start in september 2016 (bij voldoende aanmeldingen).

In deze vooropleiding train je kennis en vaardigheden op het gebied van: muziektheorie en gehoortraining, piano (liedbegeleiding), zang en de wereld van de gecomponeerde muziek. Doel is om je binnen acht maanden en vijfentwintig lesdagen voor te bereiden op het volgende toelatingsexamen in april. De toelating tot de vooropleiding bestaat eveneens uit een deel schriftelijk en een deel praktijk.

21+ toets

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Stuur voor meer informatie een e-mail naar studentzaken@hsleiden.nl

Je ontvangt van ons per mail informatie over het aanvragen van dit onderzoek, de kosten van het onderzoek, én toelichting op de toetsonderdelen.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld/kosten van de afdeling Studentzaken.