Docent Muziek uitvoering

Is Docent Muziek iets voor jou?

Bij de opleiding Docent Muziek gaan we uit van het antroposofische mensbeeld. Een mens beschikt over meer dan alleen ‘verstand’, maar ook over gevoel, emoties en praktische vaardigheden. Je ontwikkelt in samenhang daarmee ook een oog voor de werking van muziek. Er is duidelijke verbinding tussen muziek en menselijke ontwikkeling. Muziek maken betekent: luisteren, anticiperen, ruimte geven en nemen. Alleen of met elkaar, muziek maken bevordert altijd belangrijke menselijke, sociale vermogens.

Wat kun je verwachten?

De Opleiding Docent Muziek is een pittige studie. We verwachten dat je al vaardig bent op tenminste een instrument of dat je zangtalent hebt. Tijdens de opleiding leer je zeer veel muziekstijlen kennen en verschillende muziekinstrumenten bespelen. De opleiding is iets fijnzinniger en meer akoestisch dan andere muziekdocentenopleidingen in Nederland. We gebruiken muziek vaak ook als metafoor voor de menselijke ontwikkeling. Je krijgt les van ervaren vakdocenten en musici die naast lesgeven bij Hogeschool Leiden zeer betrokken zijn bij het werkveld. In de opleiding zoek je antwoord op vragen als: Hoe kun je leerlingen enthousiast maken voor muziek? En hoe houd je hierbij de antroposofische visie op ontwikkeling in het oog? Welke muziek en welke werkvormen passen bij een bepaalde leeftijd? In muziek zit sfeer, bepaalde noten creƫren stemmingen. De kunst is om met jouw leerlingen en deelnemers muziek te maken die past bij hun leefwereld nu. We gaan ervan uit dat de ontwikkeling van de muziekgeschiedenis zich weerspiegelt in de ontwikkelingsfasen van het kind. We vinden dat spelen en zingen in stijlen van middeleeuwen tot en met de modernen van de 21e eeuw behoren tot de basisvaardigheden van de muziekpedagoog.

Docententeam opleiding Docent Muziek

Bij de opleiding Docent Muziek werkt een enthousiast team van docenten en musici. Niet alleen geven ze les aan Hogeschool Leiden, ze staan daarnaast nog middenin het werkveld.