Diana Todria

Diana Todria geeft lierles aan de eerste- en tweedejaarsstudenten van de opleiding Docent Muziek. 

Het verhaal van Diana

Diana groeide op in Georgië en ging vanaf haar achtste jaar naar een school met speciale aandacht voor muziek. Een logisch vervolg was het conservatorium in de hoofdstad Tbilisi, waar ze muziekwetenschap als hoofdvak koos. Na twee jaar brak de Georgische burgeroorlog uit, waardoor zij besloot om naar Hamburg te gaan om daar als gaststudent een studie aan een antroposofische muziekacademie te volgen. Ook deed zij een vervolgstudie muziektherapie in Berlijn.

Liefde voor de lier

Aan deze opleiding werd ze verliefd op het instrument de lier. ‘De klank van de lier raakte mij diep, mijn hart ging ervan open. Ik moest huilen. Het was alsof ik heel dicht bij mezelf kwam. Eigenlijk kun je best veel op de lier spelen, met wat aanpassingen natuurlijk. Maar het beste is misschien het improviseren op de lier. Het is een instrument waarmee je nooit iets ‘verkeerds’ kunt doen. Het enige dat je hoeft te doen is luisteren, naar de klank en naar je hart.’

Via haar lier komt Diana in Nederland, waar ze een praktijk voor privé-lier- en pianolessen opent en op aanvraag meespeelt in ensembles. Sinds 2012 is Diana als docent lier verbonden aan de opleiding Docent Muziek van Hogeschool Leiden.

Ik vind het heerlijk om met de studenten van deze opleiding te werken, omdat het jonge mensen zijn die bewust voor de muziek hebben gekozen.

Diana Todria