Hogeschool Leiden

Drukbezocht symposium E-Discovery 2017

12 april 2017 - Het thema van het symposium Internet of Things & de explosieve groei van digitaal bewijs raakte de actualiteit. Dat illustreerden de interessante betogen van de sprekers, professionals uit de wereld van IoT.

Slimme apparaten, smart cities, smart buildings passeerden de revue​

Jos Griffioen, associate lector van het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery,  opende dinsdag 11 april het symposium en benoemde de razendsnelle ontwikkelingen en de mogelijkheden en bedreigingen van Internet of Things.

In hoeverre zijn we ons bewust van de smart-apparaten in ons eigen huis die – onderling - digitale sporen / informatie over ons gedrag vrijgeven? Slimme apparaten leveren digitale sporen over gedrag en vormen steeds meer een bron van informatie in strafrechtelijke onderzoeken. Met name door intensief gebruik van smartphones krijgen deze digitale sporen het karakter van klassieke forensische sporen zoals vingerafdrukken en DNA. 

Ook werd gesproken over de nieuwe kwetsbaarheid van de samenleving door Internet of Things door verweving van de fysieke wereld en cyberspace. Ook werd gepleit voor een keurmerk voor data-integriteit. Lector Hans Henseler benadrukte het belang van gezamenlijk onderzoek op dit gebied en vertelde over de plannen met diverse partijen voor een IoT onderzoekslab op de HSD.

Op de informatiemarkt ontmoetten geïnteresseerde bezoekers en professionals uit de wereld van Internet of Things. Kortom een geslaagd symposium over Internet of Things, een belangrijk onderwerp dat steeds meer ons persoonlijke leven mogelijkheden en bedreigingen biedt.

Meer inhoudelijke informatie over het symposium? Neem dan contact op met de lector, Hans Henseler via  [email protected].

Sfeerimpressie Symposium E-Discovery Internet of Things