Hogeschool Leiden

Lector Hans Henseler over het besluit van de gemeente Delft te stoppen met WhatsApp

STADSRADIO DELFT - 16 juni 2021 - De gemeenteraad van Delft maakt geen gebruik meer van WhatsApp vanwege de nieuwe gebruikersvoorwaarden. Lector Hans Henseler kwam langs bij Radio Delft om de beslissing van de Raad te onderzoeken en te duiden.

Het besluit om WhatsApp in de ban te doen werd genomen na een fel een debat over de nieuwe voorwaarden waarin gebruikersdata opgeslagen worden en gedeeld mogen worden met het moederbedrijf Facebook. Hans Henseler (lector Digital Forensics & E-Discovery) nam in aanloop van het interview de proef op de som en vroeg de berichtendienst om al zijn accountgegevens met hem te delen.

Delen van data niet toegestaan

Henseler kreeg na drie dagen een download en zag tot zijn verrassing dat niet alleen de voor hand liggende gegevens zoals nummer, foto, IP-adres en type telefoon bij WhatsApp bekend zijn, maar ook de namen van zijn groepen en al zijn WhatsApp contacten. Volgens de vastgestelde AVG-regels in Europa is het niet toegestaan om deze data binnen Europa verder te delen. Ook niet met moederbedrijf Facebook.

Hans Henseler (midden) in de studio van Stadsradio Delft
Hans Henseler (midden) in de studio van Stadsradio Delft

Volgens Henseler is de beslissing van de Raad enigszins overtrokken omdat deze is gebaseerd op oneigenlijke argumenten. Vanuit zijn lectoraat is het overigens niet ongebruikelijk om gegevens op telefoons te onderzoeken om de toedracht van een delict te achterhalen. Ze bevatten immers een schat aan informatie. Denk maar aan het recente succes van de internationale politie waarbij het ontsleutelen van verkochte cryptotelefoons aan criminelen ervoor heeft gezorgd dat de internationale drugshandel een enorme slag kreeg toegediend.

Meer weten

Beluister het hele interview met Hans Henseler via SoundCloud en lees meer over het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery.