Lector Hans Hensler spreekt tijdens het Symposium E-Discovery 2019.

E-Discovery 2020, aandacht voor de smartphone als digitale vingerafdruk

GOOIENEEMLANDER - 12 maart 2020 - In 2020 zullen naar verwachting zo’n 20-30 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn in het ’Internet of Things’ (IoT). Lector Hans Henseler laat zich uit over de digitale sporen die deze apparaten kunnen nalaten.

Dat de apparaten verbonden zijn, maakt het leven op vele manieren makkelijker. Maar al die apparaten laten met elkaar ook een enorme hoeveelheid digitale sporen na. Neem nou de smartphone. Het apparaat houdt van alles bij en slaat van alles op, staat vol met superpersoonlijk materiaal. Het is een digitale vingerafdruk voor opsporingsdiensten. Of zoals Hans Henseler zegt: ’het nieuwe DNA’.

Henseler - lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden en organisator van het symposium ’E-Discovery 2020, de betekenis van digitale sporen’ - was in 1992 de eerste expert op het gebied van digitale opsporing bij het Gerechtelijk Laboratorium (tegenwoordig Nederlands Forensisch Instituut). Internet stond nog in de kinderschoenen, de smartphone bestond niet eens.

Lees het hele artikel op DeGooi- en Eemlander (betaald)

Lector Hans Hensler spreekt tijdens het Symposium E-Discovery 2019
© Hielco Kuipers