Symposium E-Discovery 2017

Sprekers

Bekijk het overzicht van sprekers tijdens het Symposium E-Discovery 2017.

Jos Griffioen (gastheer) - Associate lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

Jos Griffioen is associate lector van het lectoraat Digitale Forensics & E-Discovery en docent bij de specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica bij Hogeschool Leiden. In 2003 verruilde hij Oracle voor de Nederlands Mededingingsautoriteit (NMa) als forensisch IT-specialist. Sinds september 2007 is Jos als zelfstandig coach en (digitaal forensisch) trainer actief en in 2010 begon hij als docent Forensisch ICT bij Hogeschool Leiden.

Dirk Hamelinck - Imec, België

‘Smart City Antwerp as testbed for Smart Region Flanders’

Hoe verandert het Internet of Things de toekomst van de Vlaming? De stad Antwerpen zet in op vier strategische prioriteiten: mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en digitale interacties met burgers. Binnen City of Things wordt met imec technologie en infrastructuur van industry partners een fijnmazig netwerk gebouwd van slimme sensoren en draadloze gateways in Antwerpse gebouwen, straten, pleinen en objecten. Via dat netwerk worden Antwerpenaars en bedrijven binnenkort verbonden met allerlei innovatieve toepassingen. Door het verder uitrollen van oplossingen uit deze Antwerpse Living Lab proeftuin door Smart Region Vlaanderen heen, zal dit initiatief binnen enkele jaren uitgroeien tot de grootste Europese proeftuin voor Internet of Things toepassingen.

Dirk Hamelinck (imec) opent met deze keynote de discussie hoe nieuwe technologie evolutie de beleidsvorming in City Security & City Forensics de komende 10-tal jaar kan beïnvloeden. Meer informatie over Dirk

Thomas Quillinan - Lector bij Centre of Expertise Cyber Security Haagse Hogeschool en onderzoeker Thales Research

‘Securely fusing data from devices to enable new IoT applications’

IoT devices are and will in the future generate vast amounts of data. However, device manufacturers want to keep this data for themselves in their Clouds. The question for the future is how can end users take control of this data and what new and exciting applications can be realized in this manner. In Thales, we are actively researching this topic from two angles: first how can we enable interoperation and secondly how can we ensure user privacy and data security. We are approaching this not just from the common smart home services but also from the industrial and city-scale IoT perspectives.

Dr. Thomas Quillinan is a Senior Researcher and the Program Manager for Security at Thales Research and Technology, Nederland and a Lector in Cyber and Network Security at the Hague University of Applied Science. In his Thales roles he is responsible for the coordination and delivery of security research activities in TRT Netherlands and collaborates closely with the Thales Group security research and development communities, both in the Netherlands and at group level. He received a Ph.D. in the area of Security for Distributed Systems, from University College Cork in Ireland in 2006.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

‘Een forensisch IoT lab voor onderwijs en onderzoek op de HSD campus’

Volgens het Openbaar Ministerie komen de gegevens van de stappenteller op de telefoon van de verdachte van de moord op Koen Everink niet overeen met het verhaal van de verdachte. De verdachte claimt namelijk dat hij rond de moord is ontvoerd door de daders. De advocaat van de verdachte vindt het ‘gevaarlijk’ om conclusies te trekken uit de gegevens van de stappenteller. Wat weten we eigenlijk over de bewijskracht van dit soort gegevens die in hoog tempo door allerlei apparaten bewust en onbewust over ons gedrag worden bijgehouden? Het IoT bevat een schat aan informatie voor forensisch onderzoek maar die ligt niet zomaar voor het oprapen. In de presentatie zal Hans Henseler in gaan op het nieuwe digitaal forensisch laboratorium dat op de HSD zal worden gerealiseerd. Het doel daarvan is om studenten op te leiden en om professionals bijscholing aan te bieden in het toepassen van deze nieuwe technieken. Meer informatie over Hans

Mark Roeloffs - Nederlands Forensisch Instituut

‘SmartTV Forensics’

In veel huizen zijn SmartTV’s te vinden. Dit zijn eigenlijk computers met een heel groot scherm. Hoe kan je toegang krijgen tot gebruikersgegevens die opgeslagen worden in deze apparaten en wat wordt er nu eigenlijk echt opgeslagen?

In deze presentatie wordt aan de hand van een referentie SmartTV gekeken hoe de gegevens toegankelijk kunnen worden gemaakt. In deze gegevens wordt vervolgens gezocht welke gebruikersgegevens deze SmartTV kan opslaan en opgeslagen heeft. Meer informatie over Mark

Jon van Til - Nationale Politie

‘Kansen en bedreigingen van IoT in de opsporing’

IoT heeft veel gezichten en kan veel verschillende betekenissen hebben, ook voor de politie. Het brengt nieuwe maatschappelijke onveiligheden mee, maar ook mogelijkheden voor de opsporing. In de presentatie wordt kort inzicht gegeven in hoe er bij de politie tegen dit fenomeen wordt aangekeken.

De presentatie wordt verzorgd door meerdere medewerkers van de politie die werken aan strategische en technologische vraagstukken. Een van deze vraagstukken is hoe de samenleving, criminaliteit en daarmee de politiepraktijk gevormd worden door de opkomst van nieuwe technologie.

Bekijk het LinkedIn-profiel van Jon

Kees van Grieken - Kvg/i

‘Kansen en uitdagingen van Smart Buildings voor de forensisch ICT-er’

Steeds vaker worden in Nederland intelligente gebouwen gebouwd. “Smart Buildings” worden ze genoemd. Vergroten van het persoonlijk comfort van de gebruiker, maar ook veiligheid, productiviteit en energiebesparing zijn drijvende krachten hierachter. Zo’n slim gebouw probeert te begrijpen wat de gebruiker wil om daarna niet meer - maar ook niet minder - te doen dan nodig is om dat te realiseren. Daartoe wordt het gebouw uitgerust met grote hoeveelheden sensoren. Voor het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en beweging bijvoorbeeld en steeds vaker ook lichtniveau, geluid en positie van apparaten en gebouwgebruikers.

Dit klinkt als een walhalla voor de forensisch ICT-er. Of toch niet? In deze lezing wordt u geïnformeerd over de huidige stand van techniek in deze Smart Buildings. Wat wordt er tegenwoordig allemaal gemeten? Waar moet de forensisch ICT-er rekening mee houden wanneer hij deze data wil gebruiken in zijn onderzoek? En u krijgt een blik in de toekomst. Waar wordt aan ontwikkeld om deze Smart Buildings nog slimmer te maken? Meer informatie over Kees