Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

ZEEF-training (zelfregulatie)

Training
  • Duur: 18 uur
  • Start: 13 oktober 2025
  • Kosten: € 635,-
  • Certificaat
Schrijf je in
ZEEF-training

Mensen met een (ernstige) psychische aandoening werken hard aan hun eigen herstel en willen in het dagelijks leven de dingen doen die zij belangrijk vinden. Het ontwikkelen en versterken van zelfregulatie kan hier een fundamentele bijdrage aan leveren. Ondersteun jij mensen in hun herstelproces en heb je oog voor de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden? En zoek je naar verdieping en nieuwe initiatieven om met cliënten aan de slag te gaan? Dan is ZEEF-training iets voor jou.

vogelperspectief op speeltafel met hand die wijst naar gekleurde blokken
Wanneer je zelfregulatie toe past, ben je een soort coach voor jezelf.

Iets voor jou?

Je bent een GGZ-professional, zoals woonbegeleider, behandelaar of ervaringsdeskundige, die cliënten ondersteund in het versterken van hun zelfregulatie als onderdeel van een breed herstelproces.

 

Materialen voor gebruik ZEEF-methodiek

Over de training

Tijdens de ZEEF-training leer je in vier bijeenkomsten wat zelfregulatie is, hoe je dit kunt herkennen bij jezelf en anderen, én hoe je met behulp van de ZEEF-methode cliënten kunt ondersteunen in hun herstelproces. Het programma biedt veel mogelijkheden voor het ondersteunen van cliënten op het gebied van zelfregulatie en wordt verzorgd door docenten met veel kennis van zelfregulatie. Zij zijn al jaren betrokken bij het kenniscentrum Samen Redzaam.

Zelfregulatie en ZEEF-methode

Zelfregulatie is een set van vaardigheden die we allemaal gebruiken: we stellen doelen, delen deze op in kleine stapjes, werken met andere mensen samen, stellen ons voor wat we moeten doen en reguleren onze emoties. Voor mensen met een (ernstige) psychische aandoening kan dit door verschillende redenen lastig zijn, waardoor zij in het dagelijks leven niet naar tevredenheid functioneren. Aandacht voor deze moeilijkheden, maar ook voor het potentieel om deze vaardigheden (opnieuw) te ontwikkelen, geeft een nieuwe bril om te kijken naar het herstelproces van cliënten. 

De ZEEF-methode is ontwikkeld zodat ggz-professionals en cliënten samen aan de slag kunnen met zelfregulatie. De methode geeft met fysieke materialen handvatten om een gesprek te voeren over het dagelijks leven en de manier waarop zelfregulatie daar voor de cliënt een rol in speelt. Met de ZEEF-methode doen zowel ggz-professional als cliënt meer inzicht op in zelfregulatievaardigheden en worden steigers gebouwd om zelfregulatie te versterken.

Inhoud van het programma

Tijdens vier bijeenkomsten ga je stapsgewijs aan de slag met het eigen maken van de theoretische basis en de toepassing hiervan in je dagelijkse werk. Je leert hoe je de fysieke materialen van de ZEEF-methode kunt gebruiken en hoe je het gesprek met de cliënt kunt vormgeven. Hierbij besteed je aandacht aan gespreksvaardigheden en een herstelondersteunende attitude.

Terugkomdag

Een aantal maanden na afronding van de training organiseren we een terugkom-moment om ervaringen uit te wisselen, anonieme casuïstiek te bespreken en andere ZEEF-begeleiders te leren kennen. Ook delen we via deze momenten nieuwe inzichten. Hiermee hou je je kennis en vaardigheden up-to-date. We informeren je tijdig over de planning van deze terugkomdagen en hoe je je hiervoor kunt aanmelden. 

Na afronding

Na afloop van de training heb je een stevige basiskennis over zelfregulatie en alle bouwstenen die nodig zijn om deze set vaardigheden te gebruiken. Je kunt zelfregulatie herkennen bij jezelf en anderen, deze bespreken én methodisch te werk gaan met behulp van de ZEEF-methode. Deze methode geeft een verdieping op al bestaande methodieken die gericht zijn op het versterken van het dagelijks functioneren en maatschappelijk herstel. 

Na afronding van deze training:

  • weet je wat zelfregulatie is en hoe je dit kunt herkennen;
  • weet je hoe je zelfregulatie op een laagdrempelige manier kunt bespreken met cliënten;
  • weet je hoe aandacht voor zelfregulatie bijdraagt aan het herstelproces van de cliënt;
  • kun je werken met de ZEEF-methode;
  • kun je de ZEEF-methode verbinden aan wat je in je dagelijkse werk al doet;
  • weet je hoe je samen met de cliënt doelen kunt stellen ter versterking of ontwikkeling van diens zelfregulatie.

Als je de training hebt afgerond ontvang je een certificaat.

Lees ook over de positieve invloed van feedback op zelfregulatie.

Puur praktisch

Data en locatie

Data

De training bestaat uit vier bijeenkomsten van elk vijf uur, inclusief een pauze. De data en tijden zijn:

  • maandag 13 oktober 2025 van 9.00 - 14.00 uur
  • maandag 27 oktober 2025 van 9.00 - 14.00 uur
  • maandag 10 november 2025 van 9.00 - 14.00 uur
  • maandag 24 november 2025 van 9.00 - 14.00 uur

Deze training gaat door bij minimaal 8 deelnemers. 

Locatie

De trainingsdagen vinden plaats op Hogeschool Leiden.

Studie-investering

Studie-investering

Voor de bijeenkomsten van de cursus staat 18 uur, verdeeld over vier bijeenkomsten (4,5 uur per bijeenkomst). Deze bijeenkomsten vinden plaats binnen tien weken. Daarnaast kun je rekenen op anderhalf uur zelfstudie per bijeenkomst. In totaal staat er voor de cursus 25 uur.

Kosten

De kosten voor de training bedragen € 635,- per deelnemer. Dit is inclusief reader, studiemateriaal en de materiaal-/blokkendoos behorende bij de methodiek.

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende ZEEF-training start op 12 mei 2025.

Schrijf je in

Vragen of even sparren?

Dat kan natuurlijk. Neem contact met ons op via e-mail.

Ik heb een vraag

Kijk nog even verder

Taal van Verbinding

Training
Lees meerover Taal van Verbinding
Beschermen zonder woorden

Individuele coaching

Maatwerk / incompany
Lees meerover Individuele coaching
Gesprek tussen een client en een sociaal werker van hbo-opleiding Social Work Hogeschool Leiden

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.