ZEEF-training (zelfregulatie)
- Duur: 14 uur
- Start: september 2024
- Kosten: € 350,-
- Certificaat
Heb jij het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ) afgerond? En wil jij je verder verdiepen in het toepassen van de ZEEF-methodiek (zelfregulatie en executieve functies) in de praktijk? Dan is de ZEEF-training iets voor jou. Je volgt een interactief scholingsprogramma waarin je je in twee weken verdiept in methodisch werken. De ZEEF-training wordt verzorgd door docenten met veel kennis van zelfregulatie. Zij zijn al jaren betrokken bij het lectoraat GGZ.
Iets voor jou?
Deze training richt zich op ggz-professionals (zoals woonbegeleiders, behandelaren, ervaringsdeskundigen) die het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ) hebben afgerond.
Over de training
Tijdens de ZEEF-training volg je een interactief scholingsprogramma waarin je je in twee weken verdiept in methodisch werken. Docenten met veel kennis van zelfregulatie verzorgen de training. Zij zijn al jaren betrokken bij het lectoraat GGZ.
Wat komt er aan bod
Na afloop van de ZEEF-training ben je vertrouwd met het werken met de methodiek. Ook weet je hoe je de cliënt kunt ondersteunen in deze gezamenlijke zoektocht. Je leert werken met de verschillende materialen en vooral hoe je kunt aansluiten bij de ervaring van de cliënt.
Over de bijeenkomsten
Tijdens twee bijeenkomsten maak je kennis met de theorie en ga je oefenen met de ZEEF-methodiek. Na het volgen van de training kun je tijdens de terugkomdagen ervaringen uitwisselen, casuïstiek bespreken en andere ZEEF-begeleiders leren kennen.
Bijeenkomst 1: kennismaking, theorie en oefenen
Tijdens de eerste trainingsdag maak je kennis met je mededeelnemers en frissen we theorie uit het EPZ op. Deze theorie vormt namelijk een essentiële basis voor het begrijpen van de methodiek. Vervolgens leggen we de methodiek uiten oefen je met de stapsgewijze opbouw van de methodiek.
Na de eerste bijeenkomst ga je oefenen met de ZEEF-methodiek. Leren werken met de methodiek werkt het beste als je veel oefent. Dit doe je tijdens de trainingsdagen. Ook is het belangrijk om met je eigen cliënten aan de slag te gaan. Hierin doe je namelijk andere ervaringen op dan met je medecursisten. Vragen of knelpunten die je tegenkomt tijdens de zelfstudie bespreken we in de tweede bijeenkomst.
Bijeenkomst 2: terugkoppeling, oefenen en afsluiting
In de tweede trainingsdag bespreken we de zelfstudie om te leren van elkaars ervaringen en eventuele knelpunten. Ook besteden we dan extra aandacht aan gesprekstechnieken die je kunt inzetten tijdens het gebruik van de ZEEF-methodiek. Tot slot oefen je in duo’s met een casus. En bespreek je de positie van de methodiek binnen je eigen organisatie.
Terugkomdagen
Voor deelnemers van de ZEEF-training organiseren we periodiek kosteloze terugkom-momenten. Deze momenten zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen, anonieme casuïstiek te bespreken en andere ZEEF-begeleiders te leren kennen. Ook delen we via deze momenten nieuwe inzichten. Hiermee hou je je kennis en vaardigheden up-to-date. We informeren je tijdig over de planning van deze terugkomdagen en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.
Na afronding
Na de ZEEF-training kun je methodisch aan de slag samen met cliënten. Deze vaardigheden zijn een verdieping op dat wat je al doet en geeft een aanvullende kijk op hoe mensen functioneren. Het thema zelfregulatie sluit goed aan op al bestaand aanbod zoals rehabilitatiemethodieken, de Yucelmethode en andere manieren om samen met cliënten aan de slag te gaan met het dagelijks functioneren.
Na afronding:
- kun je werken met de ZEEF-methodiek
- breng je samen met een cliënt diens zelfregulatie in kaart
- weet je hoe je kunt aansluiten op de ervaring van de cliënt
- weet je hoe de methodiek kan helpen om de voortgang van de cliënt te monitoren
- weet je hoe je samen met een cliënt doelen stelt ter versterking of ondersteuning van de zelfregulatie
Puur praktisch
Studie-investering
Voor de bijeenkomsten van deze training staat in vier uur. Daarnaast kun je rekenen op twee uur zelf studie per bijeenkomst. We rekenen hiervoor twee uur de tijd. In totaal staat er voor de training 14 uur.
Kosten
De kosten voor de training bedragen € 350,- per deelnemer. Dit is inclusief de materiaal doos die hoort bij de werkwijze. Deze kan meteen gebruikt worden in de praktijk.
Datum en locatie
De trainingsdagen vinden plaats op Hogeschool Leiden op:
- maandag 2 september van 9.30 - 14.00 uur (inclusief een uur pauze)
- maandag 16 september van 9.30 - 14.00 uur (inclusief een uur pauze)
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.
Keuze gemaakt?
Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende ZEEF-training start in september 2024.
Vragen of even sparren?
Dat kan natuurlijk. Je kunt contact opnemen met Femia Vuist
Interactieve scholing over zelfregulatie
Door als GGZ-professional je verder te bekwamen in kennis én vaardigheden over zelfregulatie kun je cliënten hierin passend ondersteunen. Daarom heeft het lectoraat Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) een interactief scholingsprogramma ontwikkeld rondom het thema zelfregulatie. Het programma bestaat uit het Educatief programma zelfregulatie (cursus EPZ) waarin je basiskennis opdoet over zelfregulatie en geeft handvatten om dit te bespreken met cliënten. Ook biedt het lectoraat de mogelijkheid om deel te nemen aan een verdiepende training rondom zelfregulatie en executieve functies (ZEEF-training) waarin je leert de ZEEF-methodiek toe te passen in de praktijk.
Kijk nog even verder
Algemene voorwaarden
Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.