Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Educatief Programma Zelfregulatie

Cursus
 • Duur: 1 dagdeel
 • Start: sept 2024
 • Kosten: € 475,-
 • Bewijs van deelname
Schrijf je in

Mensen met een (ernstige) psychische aandoening werken hard aan hun eigen herstel en willen in het dagelijks leven de dingen doen die zij belangrijk vinden. Het ontwikkelen en versterken van zelfregulatie kan hier een fundamentele bijdrage aan leveren. Ondersteun jij mensen in hun herstelproces en heb je oog voor de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden? En zoek je naar verdieping en nieuwe initiatieven om met cliënten aan de slag te gaan? Dan is het Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ) iets voor jou.

Iets voor jou?

Je bent een GGZ-professional, zoals woonbegeleider, behandelaar of ervaringsdeskundige, die cliënten ondersteund in het versterken van hun zelfregulatie als onderdeel van een breed herstelproces.

Over de cursus

Het scholingsprogramma bestaat uit vier bijeenkomsten, die tweewekelijks plaatsvinden. In dit interactieve programma bouw je aan een goede basiskennis over zelfregulatie. Het programma biedt veel mogelijkheden voor het ondersteunen van cliënten op het gebied van zelfregulatie en wordt verzorgd door docenten met veel kennis van zelfregulatie. Zij zijn al jaren betrokken bij het lectoraat GGZ.

Zelfregulatie verdelen we onder in zes executieve functies en acht executieve capaciteiten. De executieve functies die aan bod komen zijn je gewaar worden van jezelf, jezelf beheersen, je dingen voorstellen, in en tot jezelf spreken, je doel evalueren en met je emoties omgaan en je eigen gedrag ordenen en problemen oplossen. 

Na afloop van de cursus ben je vertrouwd met deze begrippen en in staat ze te bespreken met cliënten.

Inhoud programma

Tijdens vier bijeenkomsten ga je aan de slag met deze executieve functie(s) en leer je hoe je dit met anderen kunt bespreken. In iedere bijeenkomst bespreek je de zelfstudie en wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk.

Bijeenkomst 1

In de eerste bijeenkomst staan kennismaking, algemene introductie over zelfregulatie en de executieve functie 'je gewaar worden van jezelf' centraal. Je leert je medecursisten kennen en krijgt een eerste overkoepelende introductie in het begrip zelfregulatie. Ook duik je meteen de diepte in en leer je meer over de eerste executieve functie en waarom deze zo belangrijk is om jezelf te kunnen reguleren.

Bijeenkomst 2

De tweede bijeenkomst staat in het teken van de twee volgende executieve functies: 'jezelf beheersen' en 'je dingen voorstellen', welke onmisbaar zijn bij het stellen van doelen en het bewust vormgeven van je eigen gedrag. Een belangrijke basis voor het dagelijks functioneren dus.

Bijeenkomst 3

In bijeenkomst drie komen de executieve functies 'in en tot jezelf spreken' en 'je doel evalueren en met je emoties omgaan' aan bod. Deze executieve functies leveren een belangrijke bijdrage aan het beïnvloeden van je gedachten en emoties. 

Bijeenkomst 4

In de laatste bijeenkomst wordt de zesde executieve functie 'je eigen gedrag ordenen en problemen oplossen' besproken en reflecteer je samen met je medecursisten en docent op de cursus.

Na afronding

Na afronding van het EPZ heb je veel kennis over zelfregulatie en kun je aspecten hiervan herkennen bij jezelf én anderen. Deze kennis zorgt voor meer verdieping in wat je al doet en geeft een aanvullende kijk op hoe mensen functioneren. Het thema zelfregulatie sluit goed aan op al bestaande methodieken zoals rehabilitatiemethodieken, de Yucelmethode en andere manieren om samen met cliënten aan de slag te gaan met het dagelijks functioneren.

Je leert:

 • wat zelfregulatie is en waarom dit vermogen zo belangrijk is voor ieder mens.
 • aspecten van zelfregulatie herkennen bij jezelf én anderen.
 • hoe je op een laagdrempelige manier met cliënten in gesprek kan gaan over hun zelfregulatie.
 • hoe aandacht voor zelfregulatie bijdraagt aan het herstelproces van de cliënt.

Puur praktisch

Data en locatie

Data en tijden (inclusief een half uur pauze):

 • Maandag 12 februari, 10.00-14.30 uur
 • Maandag 4 maart, 10.00-14.30 uur
 • Maandag 18 maart, 10.00-14.30 uur
 • Maandag 8 april, 10.00-14.30 uur

De huidige training is gestart. In september 2024 start er weer een nieuwe training.

Locatie
De training vindt plaats op de hogeschool.

Studie-investering en kosten

Studie-investering
Voor de bijeenkomsten van de cursus staat 18 uur, verdeeld over vier bijeenkomsten (4,5 uur per bijeenkomst). Deze bijeenkomsten vinden plaats binnen vijf weken. Daarnaast kun je rekenen op één uur zelfstudie per bijeenkomst. In totaal staat er voor de cursus 22 uur.

Kosten
De kosten voor het programma bedragen € 475,- per cursist (incl. werkboeken en een certificaat na afronding).

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar jouw komst. De volgende cursus EPZ start in september 2024. 

Schrijf je in

Vragen of even sparren?

Dat kan natuurlijk. Neem dan contact met ons op via e-mail.

Neem contact op
Kijk nog even verder

Blijf jezelf ontwikkelen

Coachend Begeleiden

Training
Lees meerover Coachend Begeleiden
Coachend begeleiden samenwerken digitaal

ZEEF-training (zelfregulatie)

Training
Lees meerover ZEEF-training (zelfregulatie)
ZEEF-training

Statistiek

Cursus
Lees meerover Statistiek
Lector Arjen Speksnijder wijst in lokaal naar poster over Datalab

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.