Studenten Communicatie in gesprek

Ruby (17) - eerstejaarsstudent

Hogeschool Leiden

“Ik twijfelde tussen verschillende hogescholen, maar ben uiteindelijk toch voor Hogeschool Leiden gegaan. Tijdens de Open Dag sprak de sfeer mij aan en ik voelde me op mijn gemak. Die eerste indruk bleek te kloppen. De opleiding is interessant en bevalt me prima."

Van scholier naar student
“De overgang van havo naar hbo vond ik best pittig. Vooral de hoeveelheid stof was de eerste tentamenperiode schrikken. Ik kwam erachter dat mijn planning niet zo goed was. Ik kom van de havo en de toetsweken op de middelbare school gingen mij altijd vrij gemakkelijk af. Gelukkig gaat plannen deze periode al een stuk beter. Ook heeft iedere klas een studieloopbaanbegeleider die je helpt tijdens je studietijd en die je tips kan geven. Dat is fijn.”

Verschil in docenten
"Het valt me op dat docenten niet meer zo streng zijn als op de middelbare school. Ik voel me serieus genomen en ik krijg meer verantwoordelijkheid. Ze zijn er om je te helpen, maar gaan niet meer je hand vasthouden.”

Studentenstad Leiden
"Ook vind ik het leuk om te studeren in een echte studentenstad. Leiden heeft leuke uitgaansgelegenheden, kroegen, studentenverenigingen en sportverenigingen. Ook is de stad kleinschalig waardoor je makkelijk overal heen kan gaan en snel veel mensen leert kennen. Een aantal klasgenoten van mij woont hier al op kamers. Ik hoop binnenkort ook naar Leiden te verhuizen.”

Ruby (17), eerstejaarsstudent Communicatie

“Tijdens de Open Dag sprak de sfeer mij hier heel erg aan en ik voelde me meteen op mijn gemak.”

Ruby (17), eerstejaarsstudent Communicatie

Wat is communicatie?
"Communicatie is kort gezegd informatie van A naar B brengen. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via social media of de radio. Alle vormen van communiceren komen aan bod binnen de opleiding. Communiceren kunnen we allemaal, maar hoe communiceert een bedrijf? Hoe zorg ik dat ik mijn doelgroep bereik en dat zij reageren? Dat is het interessante aan de opleiding.”

Eerste periode
"Samen met mijn projectgroep heb ik in mijn eerste periode een website, een brochure en een filmpje ontwikkeld. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, vandaar dat het eerste project mij meteen al aansprak. Je wordt in het diepe gegooid en je gaat direct aan de slag.”

Wat wil je later worden?
"Ik twijfel heel erg tussen journalist en eventmanager. Ik kan gelukkig nog twee jaar nadenken wat ik nu precies leuk vind en daar in mijn derde jaar mijn stage op uit gaan zoeken. Het is fijn dat ik met deze opleiding nog kan switchen als ik dat zou willen. Je zit niet aan één beroep vast.”

Gouden studietips van Ruby

  • Als je je thuis goed voorbereidt op de lessen, hoef je uiteindelijk minder te leren voor de tentamenweek.
  • Durf vragen te stellen als je iets niet begrijpt. De docenten zijn er om je te helpen.
  • Begin op tijd met het maken van samenvattingen van de hoorcolleges.

Nieuwsgierig naar de ervaringen van tweedejaarsstudent Pablo?