Studenten Communicatie in gesprek

Pablo (23) - tweedejaarsstudent

Hogeschool Leiden

"Alles is communicatie van praten met vrienden tot praten online. Tijdens de studie leer je slimmer te communiceren. Zo volg ik het vak Mediatraining waarin je ontdekt hoe woordvoerders van organisaties hun boodschap formuleren. Dat vind ik heel interessant."

Wat is communicatie?
“Een boodschap verspreiden waarbij je te maken hebt met een zender en een ontvanger. Er zijn heel veel manieren om dat te doen. Daarom zeggen ze ook dat de studie Communicatie zo breed is. Zo kun je door de komst van social media boodschappen ver de wereld in sturen of een gesprek aangaan met je doelgroep.”

Vakken
“Engels is me erg meegevallen. We hebben hier verschillende niveaus en klassen in. Fijn dat de opleiding die optie geeft, zodat iedereen mee kan komen met het vak. De opleiding kent drie speerpunten, namelijk taligheid, ondernemerschap en pr. Andere belangrijke onderdelen zijn onderzoek, evenementen organiseren en presenteren.”

Goede doel
“Dit jaar hebben we een evenement georganiseerd, waarvan de opbrengst naar het goede doel oneMen ging. In totaal hebben vijftig mensen genoten van onze Afrikaanse barbecue. Ook konden mensen een reis winnen naar Budapest door het raden van het aantal borrelnootjes in de pot. Het organiseren van het evenement ging niet zonder slag of stoot, maar dat maakte dit project juist zo leerzaam. Ik kijk nu al uit naar het project ComOn komende periode. Daar hoor ik goede verhalen over en ik denk dat het opzetten van je eigen communicatiebureau minstens zo leerzaam zal zijn.”

Pablo (23), tweedejaarsstudent Communicatie

"Je vakken zijn het gereedschap voor het project dat je gaat uitvoeren."

Pablo (23), tweedejaarsstudent Communicatie

Honours en pr-commissie
“Sinds het begin van het tweede studiejaar ben ik gestart met het honoursprogramma, waarin ik ga werken aan het jaarproject Ted 2.0. Tijdens dit project gaan een creatief adviesbureau opzetten. Ook maak ik deel uit van de pr-commissie van onze opleiding. We werken onder andere mee aan de Open Dagen en Meeloopdagen. Op de hogeschool leer je niet alleen binnen de opleiding. Je kunt ook deelnemen aan activiteiten, zoals honours of de pr-commissie, om je cv te versterken.”

Gouden studietips

  • Onderschat de projecten niet. Plan daar genoeg tijd voor in met je medestudenten.
  • Je krijgt de vakken niet voor niks. Zie ze juist als een uitdaging. De kennis die je opdoet kun je later als communicatieprofessional goed gebruiken.
  • Ga naar alle lessen toe, ook als ze niet verplicht zijn. 

Nieuwsgierig naar het derde jaar van Julie?