Studenten Communicatie in gesprek

Odile (24) - vierdejaarsstudent

Hogeschool Leiden

“Ik heb hiervoor twee andere studies gedaan die ik niet heb afgemaakt: Kunstzinnige Therapie aan Hogeschool Leiden en Media en Cultuur aan Universiteit van Amsterdam. Beide studies pasten helemaal niet bij mij.

Ik had de keuzes gebaseerd op een stuk tekst van het internet. Ik had achteraf gezien beter de open dagen kunnen bezoeken. Daar kom je heel veel te weten en kan je het gesprek aan gaan met studenten en docenten. 

Wat is communicatie?
“Communicatie is gewoon heel erg leuk. Vooral omdat je het op zoveel manieren in kunt zetten. Bijna ieder bedrijf heeft een communicatieafdeling. Communicatie biedt uiteenlopende beroepsmogelijkheden. Je wordt niet opgeleid voor slechts één beroep. De opleiding maakt je een soort superdokter voor allerlei communicatierichtingen. Je kan de opleiding breed houden of je specialiseren in een bepaalde richting door middel van stages en minoren. Dat is helemaal aan jou.”

Teamwork
"Tijdens de opleiding werk je veel in projectgroepen. Ik heb hier veel van geleerd. Zo weet ik nu welke teamrol het beste bij mij past en kan ik me daardoor binnen een team zo nuttig mogelijk maken. Tijdens het samenwerken heb ik ook geleerd wat mijn zwakkere punten zijn en hoe ik hier aan kan werken. Ik heb hier veel aan gehad tijdens mijn opleiding, maar zal hier ook in het werkveld nog veel aan gaan hebben."

Odile (24), vierdejaarsstudent Communicatie

“Het studieprogramma biedt ruimte voor uitdagingen, maar die moet je wel zelf creëren.”

Odile (24), vierdejaarsstudent Communicatie

Sfeer
"Persoonlijk en vertrouwd. In het begin vond ik het best wel spannend. Iedereen liep hier rond alsof ze hier thuis waren. Je kon de nieuwelingen er zo tussenuit pikken. Dat vervaagt naarmate je je weg vindt binnen de hogeschool en de opleiding. Door de jaren heen heb ik de studie steeds meer eigen gemaakt."

Mooiste moment
“Het studieprogramma biedt ruimte voor uitdagingen, maar die moet je wel zelf creëren. Zo heb ik de hoofdredactrice van de Margriet geïnterviewd. Dat was voor het vak Journalistiek Interviewen. Je kan de opleiding prima doorlopen terwijl je in je comfort zone blijft, maar het is veel gaver om dingen te doen die je daarvoor nog niet durfde of niet van jezelf verwacht had.”

Wat wil je later worden?
“Schrijven vind ik erg leuk. Het liefst word ik schrijver. Werken bij een creatief bureau zou ook kunnen; concepten uitwerken en communicatiemiddelen inzetten. Of colleges geven aan studenten in de vorm van interactieve workshops. Zo zie je maar dat je heel veel kanten op kan.”

Gouden studietips

  • Verdiep je in een opleiding voordat je je inschrijft. Bezoek bijvoorbeeld de Open Dag en laat je informeren.
  • Je studietijd vliegt voorbij, haal het maximale eruit.

Lees ook de andere ervaringen van onze studenten.