Studenten Communicatie in gesprek

Opbouw studie Communicatie

Om je helemaal klaar te stomen voor een baan in de communicatie staat ieder jaar een ander facet van het vak centraal. En elke periode werk je aan een opdracht die je in de beroepspraktijk kunt tegenkomen. Als communicatieprofessional moet je van veel markten thuis zijn. Communicatie kan alles in beweging brengen en is zelf continu in ontwikkeling. Dat vereist een opleiding die jou voorbereidt op dit dynamische vakgebied. Daarom is op Hogeschool Leiden geen dag hetzelfde. De ene dag werk je aan een communicatiestrategie voor een modemerk of een uitzendbureau, de andere dag bedenk je een campagne voor een dropje.

Lees meer over de onderwijsprojecten

Vakken volgen op jouw niveau

Een aantal vakken volg je samen met studenten uit andere opleidingen, op je eigen niveau. Dit zijn vakken waar je algemene vaardigheden leert, zoals Engels, onderzoeksvaardigheden, communicatieve vaardigheden; presenteren, communicatieve vaardigheden; basis gespreksvaardigheden, schriftelijke taalvaardigheid en Connect! (studieloopbaanbegeleiding).

Studenten verschillen niet alleen in karakter, maar ook in kennis en vaardigheden. Daarom bieden we - waar mogelijk - vakken op meerdere niveaus aan (denk bijvoorbeeld aan Engels en Nederlands). Wees niet bang, we zullen je altijd uitdagen om een niveau hoger te gaan.

Studeren op jouw manier

Bij Communicatie studeer je op jouw manier. Hogeschool Leiden zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan.

 • Contactonderwijs
  Dit is al het onderwijs dat fysiek op de hogeschool (of een externe leeromgeving) wordt gegeven. Dat kunnen hoor- en werkcolleges zijn, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
 • Online onderwijs
  Vanuit huis je hoorcollege terugkijken? Dat kan! Veel colleges worden opgenomen en kun je makkelijk online bekijken. En denk ook aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats, online werkgroepen... Ook online heb jij contact met je docenten en medestudenten.
 • Onderwijs in de praktijk
  Dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de school en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn stages, externe projecten en afstuderen.

Propedeuse: basics van het vak

Welkom in de wereld die communicatie heet: in het eerste jaar van de opleiding leer je alle basics van het vak. Een reis door uiteenlopende vakgebieden, van marketingcommunicatie tot pr. Je ontmoet mensen uit de communicatiebranche, maar je komt vooral jezelf tegen: in een zoektocht naar je eigen grenzen. Want communicatie vereist creativiteit. Durf jij gebaande paden te verlaten? De druk is hoog, de opdrachten zijn uitdagend en dat vraagt om lef, zelfstandigheid en initiatief. Je weet na dit eerste jaar welke functies binnen het vak je het beste liggen.

Een weekje Communicatie studeren ( pdf, 780 KB )

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

Tweede studiejaar: eigen communicatiebureau oprichten

In het tweede jaar van de opleiding zet je je eerste stappen in het werkveld. Samen met medestudenten richt je een eigen communicatiebureau op in het project ComOn. Reclame, tekstschrijven, marketing? Jullie kiezen zelf je expertise. Daarna ga je aan de slag voor échte opdrachtgevers. Natuurlijk krijg je ook vakken: merkpositioneren, beeldtaal, mediatraining en wervend schrijven.

Odile (24), vierdejaarsstudent

"Het studieprogramma biedt ruimte voor uitdagingen, maar die moet je wel zelf creëren. Je kan de opleiding prima doorlopen terwijl je in je comfortzone blijft, maar het is veel gaver om dingen te doen die je daarvoor nog niet durfde of niet van jezelf verwacht had."

Odile (24), vierdejaarsstudent

Lees het volledige verhaal van Odile. 

Derde en vierde studiejaar: (buitenlandse) stage en keuzevakken

De wereld wacht op je: in je derde jaar ga je de praktijk in tijdens een stageperiode van vijf maanden. Bij voorkeur in het buitenland! Daarna krijg je ruimte om je eigen invulling aan de opleiding te geven in de keuzevakken (minoren), wil je je kennis verbreden of verdiepen? De keuze is aan jou. Het laatste jaar ligt de nadruk op onderzoeken, excelleren en afstuderen. Daarna ben je klaar voor een baan in de wereld die communicatie heet.

Wil je een idee krijgen van het soort vakken dat je krijgt tijdens de opleiding Communicatie? Bekijk de globale opbouw van de studie. ( pdf, 425 KB ) 

Je specialiseren

De opleiding Communicatie is erg breed. Daarom krijg je voldoende mogelijkheid om je te specialiseren in het onderdeel dat jij interessant vindt. Door middel van stages, minoren en je afstudeerplek kun jij je specialiseren in een van de volgende vakgebieden: PR, Bedrijfsjournalistiek, Online communicatie, Internationaal, Marketing & Reclame, Overheid en Voorlichting.

Wat je op zak hebt na je studie

Studeren is meer dan alleen in de boeken duiken. De opgedane kennis en ervaring neem je mee om goed voorbereid het beroepenveld in te kunnen stappen. Nieuwsgierig wat Hogeschool Leiden te bieden heeft?

 • een propedeuse: een brede basiskennis
 • twee minoren: specialistische vakkennis in de richting van jouw keuze
 • een (buitenland)stage: werkervaring in de beroepspraktijk
 • een afstudeeropdracht: de ultieme proeve van kunnen
 • een hbo-diploma: het bewijs van je daadkracht, inhoud en doorzettingsvermogen
 • een uitgebreid netwerk: de kostbare contacten met je medestudenten, docenten, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk
 • een berg ervaring in het bepalen van jouw richting: in je toekomstige werk en in jouw verdere leven.