Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Lana van Sloten schrijft winnende verhaal minor Taal in Communicatie

2 juni 2017 - De studenten van de minor Taal in Communicatie zijn in april en mei druk bezig geweest met hun verhaal voor de schrijfwedstrijd. Studente Lana van Sloten schreef het winnende verhaal ‘De vlucht’.

Lees het hele verhaal 'De vlucht' ( pdf, 114 KB )

De opdracht voor de wedstrijd klonk als volgt: schrijf een verhaal (tussen 4000-5000 woorden) in een zelfgekozen creatief tekstgenre waarin je gebruik maakt van de verhaalelementen en creatieve schrijftechnieken die in de colleges aan bod zijn geweest. Bij verhaalelementen moet je denken aan thema, motieven, tijd, perspectief, personages, plot, decor, emotie, en sfeer. Met creatieve schrijftechnieken bedoelen we bijvoorbeeld show-don’t-tell, zintuiglijk schrijven, gebruik van beelden en andere stijlfiguren, flashbacks, flashforwards, dialogen, etc.

Lana van Sloten, student Communicatie, schrijft het winnende verhaal van de minor Taal in Communicatie 2017.

Het verhaal ‘De vlucht’ is zo goed omdat het verhaal zich afspeelt in de herkenbare, rauwe werkelijkheid. Hoofdpersonen Marc en Eva proberen hun relatie te redden, maar tussen de regels door lees je hoe ze letterlijk hun definitieve ondergang tegemoet gaan. Er is geen weg terug. De tekst leest razendsnel en de schrijfster gebruikt een interessante perspectivische techniek waardoor de lezer heen en weer wordt geslingerd tussen verschillende waarheden, die overigens beide net zo beklemmend zijn. De ontknoping van het conflict appelleert aan een klap die alle Nederlanders heeft geraakt. Plot, personages en perspectief verdienen zonder meer publicatie om het talent van Lana van Sloten voor een groot publiek zichtbaar te maken.

Marjon Aker - docent Hogeschool Leiden