Hoofdgebouw Hogeschool Leiden

Amber Rietkerk schrijft winnende verhaal minor Creatief schrijven

5 juli 2019 - De opdracht voor studenten van de minor Creatief schrijven was het schrijven van een verhaal tussen de 4000 en 5000 woorden. Studente Amber Rietkerk schreef het winnende verhaal 'Het Jazzeffect'.

Lees het hele verhaal 'Het Jazzeffect' ( pdf, 100 KB )

De centrale opdracht waar studenten van de minor Creatief schrijven zich mee bezighouden is het schrijven van een verhaal tussen de 4000 en 5000 woorden. De genrekeuze is vrij: studenten kunnen bijvoorbeeld een biografie schrijven, een thriller of een persiflage. Verhalende journalistiek en storytelling behoren ook tot de mogelijkheden. Bij het schrijven maken zij gebruik van verhaalelementen en creatieve schrijftechnieken die de docenten tijdens de colleges behandelen.

Amber Rietkerk schrijft winnende verhaal minor Creatief schrijven 2019.

“In het winnende verhaal hangt vanaf de eerste regels al een beklemmende sfeer die je tot het einde niet meer loslaat. De schrijfster is niet bang om grote thema’s aan te snijden: de dood, verlies, trauma’s, veerkracht en waanzin, allemaal zijn ze nauwgezet in het verhaal verweven zonder ze te overdrijven of te bagatelliseren. Menig beginnend schrijver trapt in de valkuil van melodrama maar deze jonge auteur blijft daar verre van. Zij zit haar hoofdpersonage onbehaaglijk dicht op de huid en schetst daarmee geen stereotiepe schurk maar een overtuigend complex karakter. Ook qua schrijftechniek maakt dit verhaal indruk: de verwikkelingen zijn vakkundig opgeschreven, de zinnen hebben een zwierig tempo waarin het jazzy leidmotief weerspiegelt en de jaren ’10 van de vorige eeuw komen filmisch tot leven. Het jazzeffect van Amber Rietkerk is een indrukwekkende interpretatie van een vrijwel vergeten historische figuur."

Docent Jordy Keupink