Commerciële Economie studenten in de les.

Opbouw studie

In het studieprogramma van de opleiding Commerciële Economie werk je aan opdrachten die zoveel mogelijk afkomstig zijn uit het bedrijfsleven. Je ontvangt daarbij de benodigde theorie zoals marketing, marktonderzoek en consumentengedrag. De opleiding bestaat uit een propedeuse (het eerste jaar) en een hoofdfase (drie jaar). De propedeuse is bedoeld om een overzicht te geven van de studie. Dat geeft je de kans om bij jezelf na te gaan of je de opleiding leuk vindt. En natuurlijk of je er geschikt voor bent!

Een weekje Commerciële Economie studeren. ( pdf, 840 KB )

In de opleiding wordt gewerkt met vier functiegebieden waar je als commercieel econoom mee te maken krijgt: sales, marketingcommunicatie, marketing en ondernemen. Het eerste studiejaar is verdeeld in vier perioden waarin telkens een ander profiel centraal staat. Na het eerste jaar heb je dus inzicht in het vakgebied en weet je welk profiel het beste bij je past. In gemeenschappelijke vakken werk je aan algemene vaardigheden waarin je met studenten uit andere opleidingen de lessen volgt. Je ontmoet dus ook studenten buiten je eigen opleiding.

Vakken volgen op jouw manier

Een aantal vakken volg je samen met studenten uit andere opleidingen, op je eigen niveau. Dit zijn vakken waar je algemene vaardigheden leert, zoals Engels, onderzoeksvaardigheden, communicatieve vaardigheden; presenteren, communicatieve vaardigheden; basis gespreksvaardigheden, schriftelijke taalvaardigheid en Connect! (studieloopbaanbegeleiding).

Studenten verschillen niet alleen in karakter, maar ook in kennis en vaardigheden. Daarom bieden we - waar mogelijk - vakken op meerdere niveaus aan (denk bijvoorbeeld aan Engels en Nederlands). Wees niet bang, we zullen je altijd uitdagen om een niveau hoger te gaan.

Studeren op jouw manier

Bij Commerciële Economie studeer je op jouw manier. Hogeschool Leiden zet verschillende vormen van onderwijs in, zodat jij het beste kan leren. We gebruiken daarbij ICT vaak als hulpmiddel. Op die manier kunnen we de contacttijd echt gebruiken om de diepte in te gaan.

 • Contactonderwijs
  Dit is al het onderwijs dat fysiek op de hogeschool (of een externe leeromgeving) wordt gegeven. Dat kunnen hoor- en werkcolleges zijn, trainingen, projectbijeenkomsten en individuele begeleidingsgesprekken.
 • Online onderwijs 
  Vanuit huis je hoorcollege terugkijken? Dat kan! Veel colleges worden opgenomen en kun je makkelijk online bekijken. En denk ook aan e-learnings, quizzen, toetsen, video-meetings, chats, online werkgroepen... Ook online heb jij contact met je docenten en medestudenten.
 • Onderwijs in de praktijk
  Dit is al het onderwijs dat in de beroepspraktijk plaatsvindt. Dat zijn activiteiten waarbij je juist buiten de school en in de beroepspraktijk bezig bent. Voorbeelden hiervan zijn stages, externe projecten en afstuderen.

Overstappen?

Zit je bij de opleiding toch niet helemaal op je plek? Dan kun je in periode 3 van jaar 1 overstappen naar een andere opleiding binnen het interessegebied Management en Bedrijf. Je behoudt dan natuurlijk je studiepunten van de gemeenschappelijke vakken.

Onderwijsprogramma Commerciële Economie

Het werkveld van de commercieel econoom verandert, denk maar eens aan de invloed van nieuwe media en de snelle ontwikkeling van mobiel. In marketingtermen: de ‘omnichannel-uitdaging'. Na een grondige analyse van het bedrijfsleven is een onderwijsprogramma gemaakt waarin de nieuwste ontwikkelingen zijn meegenomen. De hoofdonderdelen zijn sales, marketingcommunicatie, marketing en ondernemen. In je tweede studiejaar vorm je samen met je medestudenten een eigen bedrijf, de Student Company en zet je je eigen product of dienst in de markt.

Bekijk het overzicht met de opbouw het onderwijsprogramma ( pdf, 501 KB )

Nauwe samenwerking met beroepenveld

Bij de opleiding Commerciële Economie ontwikkel jij de kennis en vaardigheden waar de beroepspraktijk om vraagt. Er is een nauwe samenwerking met het werkveld, met veel aandacht voor het werken vanuit actuele bedrijfsopdrachten. Probleemsituaties vormen de basis, de benodigde kennis en vaardigheden worden vervolgens gebruikt om adequaat te kunnen handelen.

Maak alvast kennis met de bedrijven en organisaties waar wij mee samenwerken. Hoe deze bedrijven en organisaties de samenwerking met de hogeschool en stagiaires ervaren lees je hier.

Student Company en stage

In jaar twee van de opleiding Commerciële Economie begint het 'echte' werk. Samen met een aantal medestudenten richt je een eigen bedrijf op: de Student Company. Samen zet je je eigen product of dienst in de markt. In jaar drie breng je je kennis in de praktijk tijdens een half jaar stage bij een bedrijf naar keuze. Daar ontdek je het belang van de vakkennis die je de eerste jaren hebt opgedaan, zoals Robbert Tichgelaar deed tijdens zijn stage bij Imbull.

Een idee krijgen hoe een Student Company eruitziet? Bekijk de video met studenten Commerciële Economie over hun project 'Freddie de Fruitheld'.

Zakendoen in internationale context

Tijdens de opleiding is er ook een mogelijkheid om je te profileren in international business. Je kunt in het derde jaar een half jaar benutten voor een (extra) internationale stage of studeren in het buitenland. Daarnaast kun je internationale minoren volgen.

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

De opleiding besteedt ruime aandacht aan de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden zoals klant- en servicegerichtheid, inlevingsvermogen, resultaatgerichtheid, incasseringsvermogen, sociale en communicatieve vaardigheden, en zelfreflectie. Reflectie leert je naar jezelf te kijken, van je fouten te leren en je eigen carrière te sturen. In je tweede studiejaar krijg je bijvoorbeeld een driedaagse training over groepsdynamica op een externe locatie.

Studievereniging

Pur Sang is een studievereniging die is verbonden aan de opleiding Commerciële Economie van Hogeschool Leiden. Pur Sang heeft als doel een zo breed mogelijke aanvulling te bieden op de studie. Like de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van actueel nieuws en aankomende evenementen. 

Wat je op zak hebt na je studie

Studeren is meer dan alleen in de boeken duiken. De opgedane kennis en ervaring neem je mee om goed voorbereid het beroepenveld in te kunnen stappen. Nieuwsgierig wat Hogeschool Leiden te bieden heeft?

 • een propedeuse: een brede basiskennis
 • twee minoren: specialistische vakkennis in de richting van jouw keuze
 • een (buitenland)stage: werkervaring in de beroepspraktijk
 • een afstudeeropdracht: de ultieme proeve van kunnen
 • een hbo-diploma: het bewijs van je daadkracht, inhoud en doorzettingsvermogen
 • een uitgebreid netwerk: de kostbare contacten met je medestudenten, docenten, lectoren en professionals uit de beroepspraktijk
 • een berg ervaring in het bepalen van jouw richting: in je toekomstige werk en in jouw verdere leven.

Ofwel: alles wat je nodig hebt om zelfstandig, zelfverzekerd en zelfsturend aan je werkend leven te beginnen!