Studenten letten goed op in het Laboratorium

Opbouw studie Chemie

De opleiding Chemie is verdeeld in een propedeuse (het eerste jaar) en een postpropedeutische fase (drie jaar). Elk studiejaar is verdeeld in vier perioden van elk tien weken. Je werkt aan studieopdrachten en projecten, voert praktijkopdrachten uit en volgt lessen en instructiecolleges. Het eerste jaar geeft je een indruk van de rest van de studie. Per week ben je gemiddeld 40 uur met je studie bezig.

Stages en excursies

Naast de vele practica in het onderwijsprogramma van Chemie zijn er volop mogelijkheden om je op het latere beroep te oriënteren. In je eerste jaar loop je een ministage. In volgende studiejaren organiseer je samen met medestudenten excursies en/of een kleine stage. In het vierde jaar loop je een langere tijd mee in een extern laboratorium waarbij je praktisch bezig bent aan je eigen project.

Major en minoren

Alle bacheloropleidingen van Hogeschool Leiden bestaan uit een major en een of meer minoren. De major is het hoofdprogramma. Daarin verwerf je de competenties die horen bij jouw beroep. De major omvat maximaal 210 EC van de in totaal 240 EC. In de hoofdfase van de opleiding besteed je daarnaast 30 EC aan een minor of meer minoren van je eigen keuze. Met de keuze van de minor krijg je de kans om je te ontwikkelen zoals jij wilt.

Combineren hbo en universitair programma

Bij de opleiding Chemie kun je vanaf het derde jaar een gecombineerd hbo-wo programma volgen. Je kunt dan in zes jaar zowel je hbo-diploma (Bachelor of Applied Science) als de master halen.

Studeren in het buitenland

Je kunt als student van de opleiding Chemie aan Hogeschool Leiden ook kiezen voor een stage in het buitenland. Van die mogelijkheid maken veel jonge analisten gebruik.

"Als instromend mlo'er kon ik een verkort propedeuseprogramma volgen in het tweede jaar van mijn studie Chemie aan de hogeschool. De overige drie jaren vlogen voorbij. Na mijn studie kon ik direct aan de slag bij OctoPlus, een farmaceutisch bedrijf dat medicijnen ontwikkelt, analyseert en test, zowel voor internationale klanten als voor eigen productontwikkeling. De sfeer is goed en het werk afwisselend. Ik houd me momenteel vooral bezig met stabiliteits-studies waarbij ik test of medicijnen in de loop der tijd veranderingen ondergaan. OctoPlus biedt een groot scala aan nascholingsmogelijkheden. Ik kan hier mijn leergierigheid dus prima kwijt."

Liza Wassenaar, Analist