Hogeschool Leiden

Steeds meer organisaties zien belang in van ‘gezonde’ munt

31 januari 2018 - Gezond gedrag belonen en dan mensen verleiden tot meer, dat is waar het in het project Healthcoins van het Centrum voor Vitaliteit om draait.

De ingebruikname van de healthcoin binnen de regio Leiden en de samenwerking met het bedrijf Healthcoin, is voor het Centrum voor Vitaliteit een uniek middel in het behalen van de doelstellingen om de vitaliteit van mensen die in de regio 071 wonen, werken en/of studeren te vergroten en economische activiteiten op het gebied van vitaliteit binnen de regio te versterken. Met de afronding van een pilot project Healthcoins binnen de gemeente Leiderdorp is het startschot gegeven voor verdere uitrol van de gezonde munt binnen de regio 071.

Healthcoins

De healthcoin is een munt waarmee vitaliteit wordt beloond en gezond gedrag gestimuleerd. Met gezond gedrag, zoals bewegen, de juiste producten eten of een goede nachtrust verdienen deelnemers die aan het project Healthcoins meedoen een gezonde munt. De healthcoin wordt na de activiteit of inspanning op de rekening van de deelnemer bijgeschreven en verzameld, waarna de coins kunnen worden uitgeven aan vitaliteitsproducten en –diensten die aangesloten regionale vitaliteitsondernemers aanbieden.

Het vooruitzicht is dat er vanaf medio 2018 ook een app beschikbaar gesteld wordt die nog beter aansluit op individuele doelstellingen. Naast het koppelen van diverse informatiebronnen aan het door de deelnemer te behalen doel, kunnen ook gegevens van stappentellers, bloeddrukmeters, bloedsuikermeters en bijvoorbeeld gewicht gebruikt worden om nog specifieker vitaal gedrag te belonen. Tienduizend stappen op een dag lopen, gezond koken of al je sportafspraken nakomen, vanaf nu is het interessant om dit niet alleen eenmalig, maar vooral structureel te blijven doen.

Pilot gemeente Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp heeft in samenwerking met het Centrum voor Vitaliteit inmiddels een healthcoins project succesvol afgerond. In de pilot is een groep van 70 medewerkers 2,5 maand actief geweest met het verdienen van healthcoins. Met behulp van een stappenteller hielden zij de aantallen stappen op een dag bij, welke direct werden omgezet in een hoeveelheid munten. Een opvallend resultaat was dat de trap vaker genomen werd in plaats van de lift en door directe inzage in de verdiensten ervan, werden medewerkers gestimuleerd deze binnen korte termijn weer uit te geven en te herinvesteren in de eigen vitaliteit. In samenwerking met de gemeente Leiderdorp wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om het Healthcoins project breed binnen deze gemeente uit te rollen, waarbij zoveel mogelijk organisaties en regionale vitaliteitsondernemers deel gaan uitmaken van het netwerk.

Investeren in preventie

Organisaties die ook graag willen investeren in preventie en de vitaliteit van hun medewerkers door middel van het organiseren van een healthcoins project, worden verzocht contact op te nemen met het Centrum voor Vitaliteit om de mogelijkheden te bespreken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat ook (beginnende) vitaliteitsondernemers binnen de regio Leiden mee participeren in dit project. Naast de gemeente Leiderdorp heeft ook Hogeschool Leiden aangegeven interesse te hebben om de healthcoin in te willen zetten voor zowel medewerkers als studenten.

Het Centrum voor Vitaliteit is een project van Economie071.