Hogeschool Leiden

Brede Propedeuse Zorg & Welzijn

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 1 jaar
 • Propedeuse

In het kort

Heb jij de ambitie om mensen verder te helpen? Spreekt het jou aan om in de zorg of hulpverlening te werken? Hogeschool Leiden biedt je de mogelijkheid om deel te nemen aan een uniek propedeusejaar waarin je kennismaakt met de opleidingen Verpleegkunde én Sociaal Werk. In de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn krijg je de kans om jezelf breed te ontwikkelen met vakken uit beide opleidingsprogramma’s en te ontdekken wat het beste bij je past. Na het behalen van je propedeusecertificaat stroom je door in het tweede jaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde of Sociaal Werk.

Voor studiejaar 2018-2019 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn. Heb jij jezelf uiterlijk 15 januari 2018 aangemeld via Studielink en voldoe je aan de toelatingseisen? Doorloop dan tijdig de stappen van de verplichte decentrale selectieprocedure

Jouw toekomst

Zowel de zorgsector als het welzijnswerk zijn continu in beweging. De afgelopen jaren zijn deze twee werkgebieden behoorlijk naar elkaar gegroeid. Verpleegkundigen en sociaal werkers werken steeds vaker met elkaar samen en vervullen soms dezelfde taken. Omdat cliënten bovendien steeds vaker zowel lichamelijke als psychische en sociale problemen hebben, is kennis van beide vakgebieden een pre voor goede ondersteuning. Tijdens de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn krijg je de kans om je te oriënteren op beide beroepen. 

Als sociaal werker gebruik je methoden en technieken om mensen die knel zitten te helpen. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe je op een passende en verantwoorde manier om kunt gaan met je cliënten, maar ook met hun familie, vrienden en werkgevers. Ook werk je samen met andere hulp- en dienstverleners, vrijwilligers en mantelzorgers. Het uiteindelijke doel? Het sociaal functioneren van cliënten bevorderen en ze leren hoe ze grip kunnen krijgen op hun eigen leven (eigen regie). 

Waar ga je werken?

Met het bachelordiploma van de opleiding Sociaal Werk kun aan de slag bij allerlei organisaties. Denk bijvoorbeeld aan:

 • sociale wijkteams
 • vluchtelingenwerk
 • reclassering
 • jeugdzorg
 • verslavingszorg
 • algemeen ziekenhuis
 • psychiatrie
 • gehandicaptenzorg
 • ouderenzorg

Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten. Je verleent zorg aan patiënten die vaak met verschillende ziektebeelden tegelijk kampen (hoog-complex). Het ene moment overleg je met de arts over de noodzakelijke zorg. Het andere moment sta je aan het bed van de patiënt om een infuus in te brengen. Of je geeft bijvoorbeeld informatie over het ziektebeeld en overlegt met de patiënt en zijn of haar familie welke zorg nodig is. Kortom, je voert de regie over het hele zorgproces. Om dat te realiseren heb je contact met andere zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en natuurlijk met de patiënt en diens eigen netwerk. 

Waar ga je werken?

Met het diploma van een Opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau, voldoe je aan de EU-richtlijnen. Dat betekent dat je overal in de Europese Unie als verpleegkundige kunt werken in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Algemene en psychiatrische ziekenhuizen
 • Verpleeghuizen
 • Thuiszorg
 • Verslavingszorg
 • Ambulance
 • Psychiatrische instellingen
 • Voorzieningen voor mensen met een verstandelijke handicap
 • Gemeentelijke Geneeskundige Diensten (GGD)
 • Gezinsvervangende tehuizen
 • Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Als student van de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn heb je ook de mogelijkheid om in een kortere tijd beide bachelordiploma's te behalen. Na de propedeuse kies je bij voorkeur voor het tweede studiejaar van de opleiding Sociaal Werk. Het voordeel hiervan is dat je na het behalen van je bachelor degree of Social Work in twee jaar tijd ook je bachelor of Nursing kunt halen; tegen het tarief van het wettelijk collegegeld. Je bent dan dubbel opgeleid: als sociaal werker én als verpleegkundige. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om na afronding van de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn door te stromen naar de hoofdfase van de opleiding Verpleegkunde.

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, collegezalen en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer te weten komen over de inhoud van de opleiding? Kom Proefstuderen. Verder vind je op de opleidingspagina's van Sociaal Werk en Verpleegkunde nog veel meer informatie die je kan helpen bij je keuze. 

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden heb je daarbij? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor handige hulpmiddelen die ondersteunen bij je studiekeuze, maar ook voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, studenttevredenheid en studiesucces, kun je ook terecht op de website van Studiekeuze123. Voor de Brede Propedeuse Zorg en Sociaal Werk zijn er op dit moment nog geen aparte cijfers beschikbaar. De opleiding tot Verpleegkundige heeft al wel een eigen pagina op Studiekeuze123.

Is de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn iets voor jou?

Help jij graag mensen en zou jij hier het liefste je beroep van maken? Vind je het interessant om te achterhalen waar iemand echt behoefte aan heeft? En om na te gaan welke ondersteuning er nodig én mogelijk is om die behoefte zo goed mogelijk te vervullen? Kun je goed luisteren en problemen analyseren? Wil jij (nog) niet kiezen tussen verpleegkunde en sociaal werk? Dan past de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn waarschijnlijk bij jou! 

Het brede propedeusejaar is er voor studenten die zich graag breder willen oriënteren op de zorg en de hulpverlening. Dat kan zijn omdat je nog twijfelt over of de rol van verpleegkundige of die van sociaal werker beter bij je past. Of je vindt juist de combinatie van die twee rollen interessant. Tijdens het propedeusejaar ontdek je niet alleen waarin de vakgebieden verpleegkunde en sociaal werk van elkaar verschillen, maar ook waar deze twee vakgebieden elkaar raken.

Vergelijkbare opleidingen

Weet je nog niet helemaal zeker of de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn voor jou de juiste keuze is? Bekijk de opleidingspagina's van Verpleegkunde, Sociaal Werk en oriënteer je bij andere vergelijkbare opleidingen. Zo ga je bij de opleiding Toegepaste Psychologie dieper in op het gedrag van mensen, maar dan niet in de rol van hulpverlener. Bij de opleiding tot Fysiotherapeut word je juist specialist op het gebied van menselijk lichaam en bewegen. Spreekt het idee van een brede oriëntatie je aan en wil je graag met kinderen en jongeren werken? Neem dan ook een kijkje bij het opleidingstraject Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs.

Opbouw propedeusejaar

Het eerste studiejaar (de propedeuse) van een hbo-opleiding is bedoeld om je te oriënteren op de studie en je toekomstige beroep. Bij de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn maak je dan ook kennis met de belangrijkste onderdelen van de vakgebieden verpleegkunde en sociaal werk. Het opleidingsprogramma van de brede propedeuse staat niet op zichzelf. Na het behalen van je propedeusecertificaat kies jij ervoor bij welke opleiding je graag verder wilt. Je stroomt door naar het tweede jaar van de bacheloropleiding Verpleegkunde of Sociaal Werk

Bij Hogeschool Leiden ga je vanaf dag één zelf aan de slag. De dagelijkse werkpraktijk vormt altijd het uitgangspunt. De theorie bestudeer je altijd aan de hand van projecten, opdrachten en praktijkvoorbeelden die je straks ook echt tegenkomt in je beroep. Om ervoor te zorgen dat het programma goed aansluit op deze ontwikkelingen, werken we nauw samen met allerlei organisaties in het werkveld van de zorg en hulpverlening. 

Werkvormen

Samen met je medestudenten werk je regelmatig in kleine groepen aan projecten en casussen die ook echt in de dagelijkse praktijk kunt tegenkomen. Je analyseert een situatie, bepaalt wat de kern van het probleem is en zoekt met elkaar naar oplossingen. Je krijgt hierbij begeleiding van een of meerdere docenten die je op weg helpen. Een voorbeeld hiervan zijn de opdrachten binnen de online leeromgeving 'de digitale wijk'. Hierin wordt de dagelijkse praktijk zo goed mogelijk nagebootst, bijvoorbeeld met fictieve informatie over de bewoners van de wijk en met actueel filmmateriaal of links naar interessante artikelen en websites. 

De benodigde theorie doe je op in verschillende colleges. Daarnaast staan er verschillende trainingen op het programma waarin jij jezelf de vaardigheden eigen maakt die nodig zijn om je beroep straks met succes uit te oefenen. Tijdens het propedeusejaar speelt de stage verder ook een belangrijke rol. Je gaat dan vier weken meelopen bij een instelling voor zorg of welzijn, bijvoorbeeld een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of verpleegafdeling voor mensen met dementie. Hier krijg je de kans om alles wat je hebt geleerd tijdens de studie, direct in de praktijk te brengen. 

Tijdens het propedeusejaar worden niet alleen de lichamelijke, maar ook de meer psychische aspecten van het zorgvak belicht. Je kijkt naar de totale mens. Naar het lichaam, het functioneren hiervan, het biomedisch functioneren, maar ook naar het psychische en sociale functioneren en naar de communicatieve kant van de mens. Hoe ga je bijvoorbeeld om met mensen met een angststoornis of een dwangneurose?

Je leert werken met een verpleegplan en krijgt inzicht in de ontwikkeling en begeleiding van cliënten binnen het brede veld van zorg en welzijn. Je krijgt onderwijs in verpleegkundige vakken zoals anatomie, fysiologie en pathologie. Je ontwikkelt verschillende gespreksvaardigheden en praktijkonderzoek. Verder krijg je les in groepsdynamica, ontwikkelingspsychologie en recht.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het propedeusejaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 50 en 60 EC behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Verpleegkunde en Sociaal Werk toch niet de juiste opleidingen voor je zijn, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Bij Hogeschool Leiden willen we je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Tijdens het propedeusejaar krijg je begeleiding van een hecht en toegankelijk team van docenten met uiteenlopende expertisegebieden. Met jouw studieloopbaanbegeleider bespreek je onder andere over jouw vooruitgang, kwaliteiten, ontwikkelpunten, stageplaats en keuzevakken. Ook ondersteunt de studieloopbaanbegeleider je bij de keuze tussen de hoofdfase van de opleiding tot Verpleegkundige of Sociaal werk.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij de Studentendecaan.

Kies ook voor een brede oriëntatie

Heb jij nu een goed beeld van de Brede Propedeuse Zorg & Welzijn en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Brede Propedeuse Zorg & Welzijn in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling naast het reguliere programma. Zo bieden we bijvoorbeeld een Honoursprogramma aan. Of je wordt lid van een studie- of studentenvereniging. Ook krijg je de kans om een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs bijvoorbeeld door lid te worden van je opleidingscommissie of de centrale Studentenraad. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.