Biodiversiteit onderzoek

Onderzoek

Het lectoraat Biodiversiteit richt zich met haar onderzoek op de agrosector en ontwikkelt innovatieve producten uit museumcollecties (museomics).

Onderzoek Museomics: tomatenproject

Tomaten van nu zijn vaak vrij smaakloos. Ze ontstonden in de jaren veertig tot zestig van de vorige eeuw door kruising met wilde verwanten. De nadruk lag op verhoging van de weerbaarheid tegen ziekteverwekkers en niet op smaak. Dat leidde tot genetische verarming. Herovering van de oorspronkelijke tomatensmaak gebeurt met gebruikmaking van historische collecties uit genenbanken en herbaria. Door het onverwacht grote succes in de reconstructie van vrijwel het volledige genoom van de historische tomaten, werd bij dit project duidelijk dat Naturalis zich kan profileren op het gebied van museomics: genomics uit museumcollecties.

Onderzoek Museomics: rozengallen tegen maagproblemen, diarree en ziekenhuisinfecties

Het lectoraat Biodiversiteit doet onderzoek naar het effect van medicinale plantenextracten op maagproblemen, diarree en ziekenhuisinfecties. Daarbij kijkt ze naar het genoom van de bacterie die zorgt voor de galproductie op rozen. Het ontcijferen van het DNA kan twee doelen hebben, enerzijds het galvrij kweken van de rozen en anderzijds juist de gallen gebruiken in het bestrijden van gezondheidsproblemen. 

Onderzoek: Anti-diabetes plant

Wereldwijd hebben 345 miljoen mensen diabetes. Juist diabetes type 2 steekt de kop op door economische welvaart, ongezonde leefstijl en veranderende eetgewoontes bij immigranten. De huidige medicijnen hebben onwenselijke bijwerkingen als overgewicht en hoofdpijn. Het werkveld zit te springen om een laaggeprijsd nieuw anti-diabetes medicijn. Het lectoraat Biodiversiteit doet onder andere samen met het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg, marktpartij BaseClear en Naturalis onderzoek naar plantenextracten die preventief werken. We zoeken naar nieuwe voedingssupplementen om mensen te helpen hun bloedsuikerspiegel te controleren om diabetes te voorkomen.

Onderzoeker in de spotlight

Docent van Hogeschool Leiden en onderzoeker Anita Dirks Mulder bestudeert het DNA van de orchidee. Het lectoraat Biodiversiteit verdiept zich in dit DNA vanwege de oneindige toepassingen om gezondheidsproblemen te bestrijden en voorkomen.