Biodiversiteit nieuws

Lectorale redes dr. Willem van Leeuwen en dr. Barbara Gravendeel

12 november 2013 - De lectorale redes van dr. Willem van Leeuwen en dr. Barbara Gravendeel werden op dinsdagmiddag 12 november uitgesproken op Hogeschool Leiden.

Op dinsdagmiddag 12 november 2013 spraken dr. Willem van Leeuwen, Lector Innovatieve Moleculaire Diagnostiek en dr. Barbara Gravendeel, Lector Biodiversiteit hun lectorale rede uit. Beide lectoren zijn betrokken bij Generade dat in dienst staat van onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap. Het CoEG biedt laagdrempelig diensten aan op het gebied van bio-informatica en genomicstechnologie.

Willem van Leeuwen - Lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

Infectieziekten bij de mens zijn zo oud als de mensheid zelf. Bij de verspreiding van de verwekkers van deze infectieziekten heeft het (huis)dier een meer dan belangrijke rol gespeeld. Ten tijde van de industriële revolutie (1870) zijn er voor het eerst mijlpalen bereikt op het gebied van hygiëne om het verspreiden van infectieziekten in te perken. Er werden gesloten rioleringen en waterleidingen in steden aangelegd. Bovendien werden er in het begin van de vorige eeuw vaccins en antibiotica ontwikkeld om de frequentie van infectieziekten te reduceren. Diagnostiek van infectieziekten speelt een belangrijke rol in de behandeling van patiënten met ernstige infecties. Het motto in het onderzoek naar de ontwikkeling van diagnostische methoden is "hoe sneller, hoe beter". Het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek dat sinds februari 2007 onder leiding van dr. Willem van Leeuwen staat, ontwikkelt en valideert nieuwe diagnostische platforms voor de detectie en identificatie van de verwekkers van infectieziekten.

Minstens zo relevant is het onderzoek naar het belang en de rol van onze commensale bacteriële flora. Onderzoek in het CoEG kan een belangrijke rol spelen in het onderzoek naar het belang van deze flora op bijvoorbeeld de ontwikkeling van onder andere ons immuunsysteem, of het risico op darmkanker en vruchtbaarheid. Tijdens de lectorale rede geeft Willem u inzicht in het onderzoek dat vanuit het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek wordt verricht.

Bekijk de lectorale rede 'Een wolk van een bacterie', of lees de lectorale rede (pdf, 940 kB) ( pdf, 940 KB ).

Barbara Gravendeel - Lectoraat Biodiversiteit

De collectie van Naturalis Biodiversity Center omvat meer dan 37 miljoen objecten. De kosten voor beheer van en onderzoek aan een dergelijke grote museumcollectie worden steeds hoger. Subsidies, inkomsten uit entreekaartjes en verkoop uit de museumwinkel zullen op den duur niet meer volstaan om deze kosten te dekken. Alle kansen die deze collectie biedt om biodiversiteit als bron van innovatie te gebruiken dienen dan ook benut te worden. Het lectoraat Biodiversiteit is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Leiden en Naturalis. Het doel is om samen met docenten, studenten en Nederlandse ondernemers innovatieve producten uit museumcollecties te ontwikkelen. Deze producten genereren aanvullende financiering voor onderhoud van en onderzoek aan museumcollecties.

Tijdens de lectorale rede geeft Barbara u een aantal voorbeelden van innovatieve producten die momenteel worden ontwikkeld uit objecten in de collectie die geld opleveren omdat ze van groot belang zijn voor het bestrijden en voorkomen van gezondheidsproblemen en plagen. Deze producten laten zien dat biodiversiteit een bron van innovatie kan zijn en dat het meer dan loont om natuurhistorische collecties te bewaren omdat we er onze leefomgeving duurzamer, gezonder en veiliger mee kunnen maken.

Bekijk de lectorale rede 'Biodiversiteit als bron van inspiratie' of lees de lectorale rede (pdf, 1,20 MB) ( pdf, 1.21 MB ).