Trichoderma schimmel op tomaat wortels

De schimmel als bodyguard voor de kastomaat

20 januari 2016 - Een publicatie van een onderzoeksteam Hogeschool Leiden in het Journal of Microbiological Methods over gebruik van probiotica bij kastomaten.

Dat Trichoderma goed werkt ter bescherming van kastomaten, was bij tuinders al langer bekend. Maar het was tot voor kort niet bekend hoe je de hoeveelheid van deze schimmel snel kunt inschatten om te weten of er nog voldoende aanwezig is om kwaadaardige schimmels onder de duim te houden. Koppert, een biologisch bestrijdingsbedrijf, kwam drie jaar geleden met deze onderzoeksvraag naar Hogeschool Leiden. 

Trichoderma schimmel op tomaatwortels

Onderzoek door gemeenschappelijk onderzoeksteam

Een gemeenschappelijk onderzoeksteam vanuit de lectoraten Biodiversiteit en Innovatieve Moleculaire Diagnostiek is vervolgens met deze onderzoeksvraag aan de slag gegaan. De resultaten van dit onderzoek zijn op oudejaarsdag gepubliceerd in het toonaangevende blad 'Journal of Microbiological Methods'. Het wetenschappelijke artikel is opgesteld door docent Ivo Horn (B&M), in samenwerking met lector Barbara Gravendeel (Biodiversiteit), lector Willem van Leeuwen (IMD), een docent bio-informatica en een student van de opleiding Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek.

Toepassing in de praktijk

Het onderzoek is na drie jaar afgerond. De resultaten zijn inmiddels opgenomen in het curriculum van de opleiding B&M. De testmethodieken worden vanuit beide lectoraten verder gebruikt voor onderzoek naar schimmels en bacteriĆ«n bij tulp en orchidee.

Dankzij de positieve resultaten van het onderzoek, heeft Koppert besloten te investeren in menskracht (een extra analist) en machines om de methode verder te implementeren.

Lees de publicatie in Journal of Microbiological Methods