Barbara Gravendeel

Lector Barbara Gravendeel

Dr. Barbara Gravendeel (1968) is vanaf 2010 verbonden aan Naturalis Biodiversity Center als onderzoeker. Ze studeerde Biologie aan de Universiteit Utrecht waar zij in 1997 afstudeerde. In 2000 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op moleculair systematisch onderzoek aan Aziatische orchideeën. Na een postdoc verblijf aan de Universiteit van Harvard werd zijn in 2004 aangesteld als universitair docent bij het Nationaal Herbarium Nederland van de Universiteit Leiden na het verkrijgen van een NWO MEERVOUD subsidie.

Binnen het vakgebied evolutiebiologie heeft Barbara Gravendeel ruime ervaring opgedaan met het ontwikkelen en geven van onderwijs voor bachelor- en masterstudenten biologie, forensisch onderzoek en bio-informatica.

Barbara Gravendeel

Museomics is de toekomst, reconstructie van vrijwel het volledige genoom van museumcollecties.

Barbara Gravendeel

In de afgelopen jaren is haar onderzoekfocus komen te liggen op de volgende thema’s:

  1. orchid genomics en transcriptomics
  2. bio-inventories by massive parallel DNA barcoding
  3. wildlife forensics

Binnen het lectoraat wordt verder gewerkt aan de ontwikkeling van onderzoek binnen deze thema’s. Voor haar functie als lector Biodiversiteit treedt zij regelmatig op als reviewer en assistant editor voor internationale wetenschappelijke tijdschriften, en voor NWO- en voor EU-aanvragen.