Hogeschool Leiden

Onderzoeken lectoraat Bio-informatica

Het Initiatief Tulp

Het lectoraat is nauw betrokken bij het Initiatief Tulp van Generade. Samen met de partners in dit initiatief wil de lector proberen de wereld van tulpen open te breken. Op het gebied van genomics is er nog weinig bekend van tulpen. Het tulp-genoom is zeer groot (35 miljard tekens – ruim tien keer groter dan van de mens). De technologie was er de afgelopen 15 jaar nog niet klaar voor om het genoom snel en betaalbaar af te lezen. Inmiddels is de techniek zover dat dit wel lukt. Het genoom van de tulp is straks de basis voor diagnostiek en ander toegepast en fundamenteel onderzoek. De tulpenkweek kent een aantal vraagstukken waar je met de kennis van het genoom aan kan werken. Denk aan het bestrijden van ziekteverwekkers en het versnellen van de veredeling en vermeerdering (momenteel zit er 30 jaar tussen kruising en verkoop).

Onderzoek Christiaan Henkel: paling, zebravis en koningscobra

Christiaan Henkel werkte de afgelopen vijf jaar aan onderzoek naar het genoom van paling, zebravis en bodembacteriën, onder andere in samenwerking met lector Barbara Gravendeel van het lectoraat Biodiversiteit. Van palingen was absoluut niets van bekend, maar er waren wel problemen met kweken van de paling. Met het ontdekken van het genoom van een paling kan nu verder onderzoek worden gedaan naar kweekresultaten.

Samen met Freek Vonk van Naturalis Biodiversity Center in Leiden heeft Christiaan het genoom van de koningscobra onderzocht. Een belangrijke stap in de ontsluiting van kennis over de slang in het algemeen en de cobra in het bijzonder.