Het water naast de hogeschool

Onderwijs: Minoren Genomics en Microbiomics

Binnen de bachelor opleiding Bio-Informatica heeft de vakgroep een adviserende rol. De vakgroep biedt de meest actuele bio-informatica kennis aan studenten en docenten van Hogeschool Leiden en ondersteunt de opleiding met het ontwikkelen en invullen van minoren, Nanopore sequencing applicaties en de invulling van stages en afstudeerprojecten.

Voor het Centrum voor Bioscience en Diagnostiek (CBD); het nascholingscentrum voor professionals die werkzaam zijn in life science en health verzorgt de vakgroep korte cursussen.

Minor Genomics

Tijdens deze minor maken studenten een genomics experiment van start tot finish mee. Na een korte labintroductie isoleren de studenten DNA, doen zij sample voorbereidingen en next generation sequencing (NGS) met het Nanopore platform.

Zij leren basisvaardigheden om met programmeertaal Linux om te gaan, ter voorbereiding op het gebruik van rekenclusters en sequentieanalyses. Aansluitend leren zij de theorie en toepassingen van gebruikelijke sequencemethoden en analyseren hun eigen gesequeneerde data.

Minor Microbiomics

De vakgroep Bio-Informatica werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe minor Microbiomics. Naar verwachting zal deze minor in het studiejaar 2021-2022 van start gaan.