Geboetseerde poppetjes zoals gebruikt bij het onderzoek KT beeldend bij angststoornissen

Kunstzinnige therapie bij angst

Angst is een veelvoorkomend probleem: het komt voor bij 1 op de 13 mannen en bij 1 op de 8 vrouwen in Nederland. Wanneer angst in sterke mate of voortdurend aanwezig is, dan kan dit grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. In dit onderzoek van Hogeschool Leiden, in samenwerking met onderzoekers van Universiteit Leiden, onderzoeken we de effecten van kunstzinnige therapie, bij volwassenen met angstklachten. Het richt zich op de beeldende variant van kunstzinnige therapie.

Onderzoeker Annemarie Abbing vertelt u in onderstaand filmpje en in de radio-uitzending van Unity FM meer over het onderzoek.

Luister het radio-interview op Unity FM.

Wat is kunstzinnige therapie beeldend?

Kunstzinnige therapie beeldend is een vorm van therapie waarbij u werkt met kunstzinnige middelen zoals tekenen, boetseren en schilderen. Dit is erop gericht om u bepaalde kleuren en vormen intensief te laten ervaren, waardoor uw innerlijk evenwicht versterkt kan worden.

Wat kunt u verwachten als u deelneemt?

  1. Gedurende het onderzoek krijgt u drie maanden therapie bij een kunstzinnig therapeut bij u in de regio.
  2. Bij de eerste sessie voert de therapeut een intakegesprek met u.
  3. Vervolgens krijgt u gedurende 10-12 sessies verschillende oefeningen tekenen, schilderen en boetseren. Kunstzinnige ervaring of creatief talent is hierbij niet nodig. De therapeut begeleidt u door de gehele oefening.
  4. Tijdens de looptijd van het onderzoek vult u enkele vragenlijsten in, zodat wij de ernst van uw angstklachten kunnen meten. Deze onderzoeken staan nader toegelicht bij de informatie over deelname en het verloop van het onderzoek.
Schilderen bij beeldende therapie

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen in hoeverre kunstzinnige therapie beeldend kan bijdragen aan de vermindering van de angstklachten en welke mensen er meer of minder baat bij hebben. Zo kunnen we deze behandeling optimaliseren. De informatie die wij tijdens het onderzoek verzamelen wordt vertrouwelijk behandeld.

Hoe wordt het vergoed?

Het onderzoek is zo opgezet dat de ‘natuurlijke situatie' gevolgd wordt. Dat wil zeggen dat mensen terecht kunnen zonder verwijzing en dat de therapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.

De therapeuten die meedoen aan het onderzoek bieden de therapie voor een gereduceerd tarief aan, namelijk €50,- per sessie. Bij 10-12 sessies is dat dat €500,- / €600,-. In veel gevallen wordt dit bedrag grotendeels vergoed door uw aanvullende verzekering, als u deze heeft. Daarnaast krijgt iedere deelnemer een bedrag van €100,- als dank voor de deelname.

Wilt u deelnemen?

U kunt zich momenteel niet aanmelden voor het onderzoek.

Onderzoeksgroep

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg van Hogeschool Leiden, in samenwerking met Universiteit Leiden. De uitvoerend onderzoeker is  Drs. Annemarie Abbing. Voor meer informatie kunt u contact met haar opnemen via: abbing.a@hsleiden.nl.

Voor kunstzinnig therapeuten

Bent u kunstzinnig therapeut en wilt u meewerken aan het onderzoek? Meer informatie over hoe u kunt meewerken